Scroll Top

Борба обележила славу Свети Кирило и Методије

borba-obelezhila-slavu-sveti-kirilo-i-m
Сличне теме

У уторак, 24.маја први пут кућа „Борба“ обележила је у складу са православним обичајима и традицијом своју крсну славу Свети Кирило и Методије.Света браћа упамћени су и као „словенски апостоли“ и једни су од првих просветитеља чији се утицај осети и данас.Управо ова слава била је логичан избор с обзиром да су Кирило и Методије ширили писменост и хришћанство, али и помагали културни напредак, а што на неки начин кроз свој часопис данас чини и „Борба“.

– У години у којој обележавамо век постојања, први пут обележавамо и крсну славу. Наша кућа залаже се за очување ћириличног писма и наше традиције, те сходно томе није случајно што смо за своје заштитнике одабрали управо ‘просветитеље и учитеље Светог Кирила и Методија, истакао је директор „Борбе“ Андрија Јоргић.

Резање славског колача обавио је Јереј хаџи Јован Јоцковић, а овогодишњи домаћин славе била је Снежана Ђорђевић.

Како сами обичаји налажу, уз славски колач, црвено вино и свеће домаћини су дочекали своје госте. Својим доласком и жељама да славу прослављају дуго и весело пожелели су помоћница министра културу и информисање Славица Трифуновић председник општине Звезадара Владан Јеремић, директор ЈП ,,Склоништа“ Небојша Стојановић, директорка Математичке гимназије Мирјана Катић, као и многи други пријатељи куће, Сузана Манчић, Сузана Перић, Алиса Марић, Микан Козомара…

Додај коментар: