Scroll Top

Политичка комедија „Призван и позван“ Срђе Вуча и Луке Папића на ДокЗими

politicka-komedija-prizvan-i-pozvan-srdje-vuca-i-luke-papica-na-dokzimi
Сличне теме

Смотра документарног филма ДокЗима, нови пројекат младих филмских аутора одржава се током децембра у Београду и Новом Саду

У жељи да освежи, подсети и ангажује публику, кроз домаће документарне филмове и разговоре са ауторима, ДокЗима представља платформу за промоцију неретко скривеног света домаћег документарног филма биоскопској публици.

Након успешног старта пројекта и пројекције филма „Флашароши“ аутора Немање Војиновића, следећи филм који ће публика моћи да погледа јесте документарно остварење „Призван и позван“ аутора Срђе Вуча и Луке Папића. Филм ће бити приказан у среду, 13. децембра у 20 часова у Дворани Културног центра Београда (ДКЦ), и у понедељак, 18. децембра у 19 часова у Културном центру Новог Сада. Након пројекција биће одржан разговор са ауторима.

„Призван и позван“ је политичка комедија са трагичним последицама која, проматрајући један од најчуднијих периода у српској политичкој историји, говори о четири бивша председничка кандидата, данас неприлагођена антихероја који се присећају свог учешћа на првим вишестраначким изборима 1990. и поново проживљавају тај, за све њих, судбоносан догађај, не схватајући да они играју само споредне улоге.

Филм је премијерно приказан на фестивалу IDFA у Амстердаму и постигао је велики фестивалски успех у земљи, широм региона и света.

„Призван и позван“ је добитник награде публике за најбољи европски филм и награде жирија за најбољу монтажу на овогодишњем BELDOCS фестивалу. Филм је освојио и специјално признање на Underhill фестивалу у Подгорици, као и награду за најбољи документарни филм на међународном фестивалу Ciudad de Mexico.

ДокЗима – Смотра документарног филма настала је са циљем да постане додатна спона између младих аутора документарних филмова и дистрибутера која ће, уз помоћ пројекција у два града, покушати да подстакне ширу публику да се врати у биоскоп. Поред домаћих фестивала попут BELDOCS-а, Фестивала Слободна зона, биоскопска дистрибуција ових остварења је сведена на минимум.

ДокЗима се реализује у продукцији филмске куће Сет Саил Филма, у сарадњи са удружењем документариста Доксрбија, а уз подрску Министарства културе Републике Србије.

Трејлер филма „Призван и позван“: хттпс://муби.цом/ен/филмс/инвокед-2022/траилер

Фото: Промо

Додај коментар: