Scroll Top

Помоћ обичном човеку је нешто чему сви морамо да тежимо

pomoc-obicnom-coveku-je-nesto-cemu-svi-moramo-da-tezimo
Сличне теме

Дајана Пауновић, оснивач и председник фондације за родну равноправност

Већ је прошло неколико година како сте основали Фондацију “Дајана Пауновић”. Како сте задовољни резултатима? Због чега сте се одлучили на то?

Д: Од самог почетка моје пословне каријере кроз друштвено политичке теме и спознајом дубине проблема друштва, негде сам осећала да је помоћ обичном човеку нешто чему морамо сви да тежимо и да допринесемо јер сматрам да је остварење мог животног циља што више насмејаних лица, деце, људи, свих оних који живе у тешким условима.

Фондација је основна управо у том циљу и ми за сада успевамо да остваримо наше циљеве, што ме и те како радује.

Фондација је веома присутна у сваком делу наше прелепе Србије, а са задовољством могу да кажем да смо велики број хуманитарних акција реализовали, како ја то увек кажем на нашем најлепшем Косову и Метохији.

Помагали и реновирали смо школе, вртиће, болнице, индивидуално породице, били смо присутни и помагали људе којима је помоћ у школовању и лечењу била потребна.

Данас, настављамо још више са свим овим видовима помоћи а након потврде да ми је забрана да уђем на Косово и Метохију укинута мој план је да се поново вратим местима које осећам као свој други дом и за који дан упркос свим претњама крећем на Космет.

Верујемо да је наш поновни долазак још један вид нормализације који морамо да остваримо а којем тежимо.

Видели смо да сте значајне састанке имали и Републици Српској, тачније у Добоју?

Д: Тако је. На позив градоначелника Добоја, Бориса Јеринића и његових сарадника посетили смо Добој, потписали споразум о сарарадњи, што значи да наше активности проширујемо и на Републику Српску а у плану је и цео регион.

Људи су препознали наш труд и рад и заједно смо досли на идеју да све оно што знамо и онолико колико можемо пружимо и помогнемо нашем народу који тамо живи. У октобру месецу планирамо низ састанака на високом нивоу и у Бања Луци.

Након реализовања свих планова када је регион у питању имацемо прилику да поново разговарамо о нашим успесима.

Које активности тренутно реализујете?

Фондација у сваком тренутку реализује велики број активности али оне тренутно могу да издвојим као најзначајније јесте помоћ КБЦ Косовска Митровица, помоћ једној девојцици у даљем школовању из Штрпца, помоћ манастиру Девина Вода код Звечана, помоц за лечење дечку из Општине Штрпце…и јос низ низ великих активности.

По одласку на КиМ обици ћу установе и породице којима смо већ помогли и оне којима ћемо помоћи када дођемо.

Планирамо још много активости али о њима ћемо говорити након реализације јер највише волим да говорим када је посао успешно завршен.4.

Како коментаришете ситуацију на КиМ и колко вам то отежава реазлизацију активности?

Коментаришем је као врло компликовану. Чини ми се да Приштина после нове рунде преговора покушава да што висе закопликује ствари на терену. Верујем у насе руковосдство и председника Александра Вучића да ће дати све од себе да до неких помака дође јер знам колико му је важан народ на Косову и Метохији и знам колико се сви заједно боримо за њихов бољи живот.

Што се реализације активност тиче, ако узмете у обзир да ми је забрањен улазак на КиМ управо зато што користимо све своје ресурсе да помогнемо људима, онда је јасно колико покушавају да нам отежају деловање.

Велики део Фондације управо је са Косова и Метохије и моје одсуство на велику срећу није се осетило јер активности ниједног тремутка нису стале за ових пар месеци и тако ће увек бити. Као што сам најавила, очекујем скидање забране уласка и понован сусрет са нашим сународницима.

Шта сматрате Вашим највецим личним успехом?

Д: Највећим личним успехом сматрам то што могу да пружим помоћ онима којима је неопходна. Знате како, можете бити у сваком смислу остварени у животу, али када учините неког срећним и када добијете загрљај дечијих руку, нечију сузу претворите у осмех мени знацче највише.

У животу ми то даје снагу да се овом послу посветим у потпуности, ја то и чиним са својим сарадницима и то даје значајне резултате. Признање људи је највеће и најискреније признање које добијам.

А ако ме питате на који сам догађај који је рализован од стране Фонадије најпоноснија, то је свакако, додела ордена Свете Мајке Анастасије која ће наредне године добити још већи значај, зато што ћемо у овај догађај укључити и регион. Биће то величанствен догађај.

Додај коментар: