Scroll Top

Поруке срца у виду стихова

poruke-srtsa-u-vidu-stihova
Сличне теме

МАЈА РАДОВИЋ, НОВИНАР, ПЕСНИКИЊА И АУТОР ЗБИРКЕ ПЕСАМА “СЛУШАМ ТЕ”

Моје песме говоре о различитим животним ситуацијама и људским и друштвеним односима. То су поруке срца у виду стихова које сам ослушкивала и бележила. Сваки стих је дубоко емотивно проживљен, што је и први утисак многих читалаца. У свакој од песама се свако од нас може пронаћи јер је у таквом стању или ситуацији био бар једном у животу, објашњава за Борбу песникиња Маја Радовић.

Након што је провела скоро две деценије радећи као новинар на РТВ Студио Б и после завршених судија на Факултету политичких наука у Београду у периоду излолације због коронавируса одлучила је да се опроба као песник и написала је првенац – збирку песама “Слушам те”.

Читамо ли данас поезију, шта говори ваше искуство?

– Код нас је и даље доминантна проза. Она се заснива на чињеницама и јасним реченицама и због тога је пријемчива за читаоце. У поезији је често доста тога симболичко, с елементима филозофије. Из искуства могу да закључим да поезију воле да читају “специфични” људи. Они који воле на свој начин да анализирају оно што је написано и продиру у дубину мисли. Приметила сам да моје песме радо читају и особе које не воле поезију и да им се стихови допадају. Као разлог за то наводе да им је таква поезија разумљива, да је изражена јака емоција и да могу приликом читања да створе слику у глави која их асоцира на неки период или тренутак у животу.

Како бисте оценили савремену српску и регионалну књижевност?

– Постоје теме које су сада подједнако заступљене у савременој књижевности код нас и у региону. Жена је све чешће у првом плану с питањима и проблемима о којима се ретко говорило. Једна од карактеристика савремене књижевности је и указивање на проблеме и покушај да се разбију стереотипи, што ми се веома свиђа.

На који начин се поези- ја разликује од других видова креативности?

– Онолико колико се и песници разликују од других људи. Мој доживљај света и људи око мене је свакодневно дубоко проживљен. За мене је сваки пролазник, свака обична животна ситуација, једна песма или један стих. За поезију је потребно много емпатије, промишљања, маште и слободе да искажеш емоције.

Који савет бисте дали младим ауторима који тек запичињу да пишу поезију?

– И себе могу да убројим у младе ауторе по песничком стажу, али не и по годинама. Савет је да уживају у креативности, да се усавршавају и да се обазиру само на конструктивне критике добронамерних људи. И, наравно, да не одустају чак и кад их животне околности удаље од поезије.

Заједно

Хајде да заједно плешемо по киши,
да из наших срца истекне бол,
а са лица изгуби се брига.
Хајде да заједно летимо као птице,
да нам од силне жеље поново
израсту крила слободе.
Хајде да заједно гледамо у звезде,
да у души сваког од нас
васкрсне њен космички сјај.
Хајде да заједно поново постанемо људи,
да заувек избришемо
вучјих времена суров траг

аутор ЕЛЕНА СТОЈАНОВИЋ

ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА

Додај коментар: