Scroll Top

После Кине и Индије и Италија дочекује Мају Херман Секулић раширених руку

posle-kine-i-indije-i-italija-docekuje-maju-herman-sekulic-rasirenih-ruku
Сличне теме

Нашој познатој књижевници Маји Херман Секулић, у суботу 10. јуна у Напуљу, у прелепом амбијенту историјског позоришта Диана, свечано је уручена велика награда Девет муза за Изврсност у светској књижевности

Ова интернационална награда се додељује познатим личностима из света уметности, културе и медија. Други лауреат награде је био шпански мултимедијални уметник Хуан Барсело.

Овом угледном културном организацијом председава позната италијанска књижевница Марина Пратичи, док се у жирију налазе и друга угледна имена италијанске културе.

Церемонија предаје награда била је пропраћена концертом врхунских музичара који су изводили класичне и нове наполитанске
песме.

Италија је присвојила нашу Мају Херман Секулић као своје „национално благо”, на чему се она посебно захвалила часном жирију на
српском и италијанском језику.

Маја Херман Секулић је уједно и једини српски аутор који је вишеструки добитник награда у Италији, чак двоструки лауреат ове престижне организације.

Она је за своју поезију овенчана у Италији првом наградом у конкуренцији „Гласови света” прошле године у Венецији и наградом за најбољу страну  збирку „Велики план” у Риму.

Маја Херман се недавно вратила из Болоње и Парме где су крајем маја приређене успешне промоције њеног романа „Девет живота Милене Павловић Барилли” који је у италијанском издању Кушине ди Стеле, почетком ове године добио награду за најбољи страни роман у Италији.

Промоцији у Парми, у историјској књижари из 1829-те године, присуствовали су и потомци породице Барили који су веома топло дочекали нашу књижевницу.

Маја Херман Секулић, песникиња, мултимедијални аутор, једина Српкиња доктор компаративне књижевности са Принстона и потпредседник Интернационалне Академије етике из Индије, поред низа значајних признања у Италији, недавно је у две највеће земље, у Кини и Индији, добила почасти без преседана у нашој култури.

Тако је у мају у Кини добила прву награду за поезију на великој манисфестацији „Пут Свиле” у Пекингу, док је у Шангају представљена не само као једини наш песник већ и као личност тј, глобална икона поезије и икона стила Србије, у избору познате кинеске мултимедијалне уметнице Феи Квин, у прелепој књизи „Срце лотоса” која је изложена у шангајском Музеју модерне уметности.

У Индији је у недељу, 4. јуна, званично инаугурисана Интернационална академија етике са седиштем у Чандигару, чији је она потпредседник, што је наишло на велики одзив у индијској штампи и још једном показало да је Маја Херман Секулић најбољи амбасадор наше културе у свету.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: