Scroll Top

ПОСТАВКА РАДОВА АНЕ ВРТАЧНИК У ГАЛЕРИЈИ “ИКС ВИТАМИН

postavka-radova-ane-vrtachnik-u-galeri
Сличне теме

Изложба “Тактилни хибриди” Ане Вртачник, биће отворена, 1. јуна у 20 часова, у галерији “Икс витамин” (Ресавска 19).

Поставка дела реализованих од вуне, употребљене на различите начине, реализована је у сарадњи са галеријом “Бел Артиз” Новог Сада.

– Пролазећи кроз процес набављања, прања, чешљања и ручне израде предива, уметница успева да утка своје мисли у своје дело. Одабиром вуне као матерјала, Ана Вртачник се осврће на праксе уметница 20. века, које употребом текстила и других меканих материјала реферишу на родну неравноправност у уметничком свету- пише у најави.

Ауторка која од меких материјала ствара слике, скулптуре и инсталације, до сада је имала бројне самостале и групне изложбе и сарађивала са различитим уметницима, кустосима, институцијама и галеријама широм света ( Кина, Швајцарска, Белгија, Холандија, Аустрија, Данска, Сједињене Америчке Државе, Канада, Шпанија…). Добтитница је награда фондација “Мали принц” и “Миливој Николајевић”, признања Универзитета у Новом Саду за врхунске резултате у области уметности, као и прве награде за позоришни плакат на 58. Стеријином позорју.

– Ана Вртачник константно посматра природу и црпи инспирацију из ње. Интригирају је органске форме и текстуре које преводи у уметничке, и на том путу све више се удаљава од полазних облика преузетих из природе, толико да они постају непрепознатљиви, настојећи да компонује аутономне апстрактне целине- пише у каталогу кустоскиња Славица Жарковић.

Фото: Промо

Додај коментар: