Scroll Top

Позоришна представа ” БОИНГ – БОИНГ “

pozorishna-predstava-boing-boing
Сличне теме

У оквиру турнеје по Србији, на сцени Првог приградског позоришта – Пулс театра Лазаревац, у петак, 14. октобра у 20 часова гостоваће Никшићко позориште са представом ” БОИНГ – БОИНГ “, по тексту француског комедиографа Марка Камолетија, у режији Растислава Ћопића.

Играју: Стеван Вуковић, Јован Кривокапић, Гордана Мићуновић, Маја Стојановић, Жана Гардашевић Булатовић и Никола Васиљевић

Неко ће са правом рећи да позориште треба да поставља велика питања, отвара важне теме и комуницира са садашњошћу. Циљ је увек откривање неке истине. Међутим, није увек потребно да питања која отварамо буду филозофска или од космичког значаја; некад је сасвим довољно подсетити на неке мале истине, заборављене, а једнако битне.

Човек иде у позориште јер му је потребна та илузија, могућност бољег света. Живот је већ сам по себи довољно тежак и компликован. Док човечанство у овом тренутку можда иде ка својој пропасти, заборављајући колико је све пролазно и променљиво, после свега што смо прошли у последње време, човека је потребно подсетити да се смеје, да се игра и радује. Да се врати себи. Ако нисам исувише претенциозан, надам се да ће ова представа публику подсетити на то да живот, какав такав, има смисла.

Растислав Ћопић, редитељ

Комедија Боинг-боинг је један од најигранијих француских комада свих времена. Популарност овог текста гарантује сигурност позоришту које га поставља на репертоар да ће публици понудити узбудљиву, духовиту и провокативу забаву која ће се с уживањем гледати и којој ће се увек радо враћати.

Аутор комада Марк Камолети у средиште радње ставља успешног пословног човека и великог заводника који има чак три веренице. Његов план му омогућава да оне, разуме се, никада не сазнају једна за другу. Све три су стјуардесе, а Бернаров план се заснива на комбиновању њиховог плана летења. Оно на шта Бернар није рачунао су све бржи авиони, што стјуардесама омогућава више слободног времена на земљи. А када се у ову причу укључи и Бернаров пријатељ из гимназијских дана, и усели се у његов стан, првобитно генијални план постаје основ за урнебесну водвиљску игру…

Исидора Милосављевић, драматуршкиња

Комад „Боинг – боинг“ нам нуди могућност да проблеме савременог, али и друштва уопште, као и заблуђелог појединца, препознамо кроз гротеску општег технолошког напретка у коме се све може ријешити осим човјекових слабости које опстају у сваком систему. Пожуда, похлепа, жеља за влашћу и заблуде привидних промјена су нешто што нас прати кроз све моделе уређења и нешто чему смо склони једнако без обзира коме смо идеолошки наклоњени. Довођењем најприроднијег и исконског мушко-женског односа под лупу и у искушење технолошких промјена овај комад нас упознаје управо са том истином на један прије свега смијешан начин, а таква истина се најприје кроз смијех прихвата и даје нам простор да је креативно употребимо на добро себи и другима.

Јанко Јелић, уметнички директор

Фото: Промо

Додај коментар: