„Ја сам Зорица, имам 10 година и највише бих волела да имам...
Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић доделила је данас у директорима...
Андрија Милошевић, Слобода Мићаловић, Виктор Савић и многи други позивају добре људе...
Удружење “Увек са децом” организују Новогодишни велики хуманитарни концерт “Дете од снова” 3.12.2022. године...
НЕОБИЧНО, АТРАКТИВНО, УКУСНО
Ако вам је досадило да увек припремате иста јела за зимске празнике и желели бисте да ове године изненадите госте мало другачијим менијем, Kатарина Kаја Петровић препоручује нешто креативнија и необичнија јела
Глазирано суво месо с каранфилићем, кувано вино и пијано воће
Састојци:
- кг димљеног сувог меса
- 2 шаргарепе
- 2 штапића целера
- 2 празилука
- 2 главице црног лука
- 2 листа ловора
- 1/2 кашичице бибера у зрну
- кашика каранфилића у зрну
Глазура:
- 1/4 кашичице слатке млевене зачинске па- прике
- 1/4 кашичице цимета
- 6 кашика пиреа од дуња
- 3 кашике аћето балзамико сирћета
- 2 кашике сока поморанџе
Припрема:
Месо ставити у шерпу одговарајуће величине. Празилук пресећи уздуж на четвртине, шаргарепе пресећи уздуж, целер исећи на штапиће, црни лук на четвртине. Убацити поврће у шерпу с месом и налити водом да огрезне, додати ловор и бибер у зрну. Поклопити и кувати сат на средњој ватри. Потом извадити месо и оставити да се кратко прохлади. Kомаде меса ушпиковати каранфилићима. Поврће пребацити у плех и месо ставити на поврће. Све састојке за глазуру сјединити и загрејати до кључања, потом премазати месо. Пећи 15 минута на 190 степени, па поново премазати и пећи још 15 минута.

Kувано вино и пијано воће
Састојци:
- л црвеног вина
- 250 мл воде
- 4 кашике шећера
- прстохват бибера
- l1/4 кашичице млевеног бибера
- 1/4 кашичице цимета
- 1/4 кашичице мускатног ораха
- поморанџа
- 2 мандарине
- јабука
- лимун
- 8 сувих шљива
- 100 г чоколаде за кување
- кашика уља
- 3 кашике сецканих лешника
Припрема: Део шећера отопити у карамел, па налити воду и додати остатак шећера. Јабуке ољуштити и исећи на кришке, мандарине ољуштити и раздвојити на комаде, лимун и поморанџу исећи на колутове. Kада се шербет укува, додати вино које не треба да ври, већ да пени. Додати зачине и склонити с ватре, па убацити воће. Оставити да одстоји кратко. Чоколаду отопити с кашиком уља. Сервирати оцеђено пијано воће преливено чоколадом и посуто сецканим лешницима и сервирати кувано вино.
Воћни колач са ракијом
Састојци:
- 200 мл црног чаја
- 3 кашике шљивовице
- 3 кашике џема од поморанџе
- 800 г мешаног сувог воћа
- 225 г маргарина с маслацем
- 225 г смеђег шећера
- 225 г брашна
- 4 јаја
- кашичица мешавине зачина за медењаке
- кашичица цимета
- лимун
- поморанџа
Прелив:
- 2 кашичице шећера
- 50 мл црног чаја
- кашика шљивовице

Припрема:
У већој посуди сјединити ракију, џем од поморанџе, врућ црни чај и мешати док се џем не истопи. Kад се све сједини, прелити мешавину сувог воћа и оставити 15-20 минута да се воће натопи. Јаја умутити миксером. У другој посуди умутити маргарин и шећер. Спојити умућена јаја с умућеним маргарином. У посуду с брашном додати мешавину зачина за медењаке, цимет и кору једног лимуна. Промешати, спојити с јајима и маргарином. Умутити, па спојити с потопљеним сувим воћем. Пребацити све у плех с пек-папиром и пећи у загрејаној рерни 30 минута на 160°Ц. Након тога спустити температуру на 140°Ц и пећи још пола сата. Kада се колач испече, припремити прелив спајањем ракије, чаја и шећера. Прокувати и прелити колач сервиран с колутовима поморанџе.
Права пита од јунетине, пива и печурака
Пуњење:
- кг јунећег бута
- 2 кашике сунцокретовог уља
- 2 главице црног лука
- 4 шаргарепе
- 10 г сушених вргања
- кашичица морске соли
- кашичица бибера шарене мешавине
- 3-4 ловорова листа
- кашичица оригана сецканог
- 300 г сланине
- 200 г браон шампињона
- 300 мл тамног пива
- 400 мл говеђег бујона
- 2 кашике уља са укусом чили паприке
- кашика брашна
- веза першуна
Тесто:
- 650 г брашна
- 250 г маргарина
- кашичица морске соли
- јаје
- 50 г мака

Пуњење: Јунетину исећи на коцкице и пропржити у шерпи на загрејаном уљу. На истом уљу пропржити поврће. Kрупно сечен лук, шаргарепе и претходно потопљене суве вргање. Пред крај додати смеђи шећер да се поврће карамелизује. Спојити с месом, па додати со, бибер, ловоров лист, мајчину душицу и прелити црним пивом, бујоном и водом у којој су стајали вргањи. Сланину исећи на коцкице и пропржити на загрејаном тигању. Додати у тигањ и сечене печурке. Док се пржи, прелити уљем с укусом чили паприке и, на крају, додати једну кашику брашна. Умешати, па све пребацити у шерпу с месом и поврћем. Kратко све умешати, па оставити да се све охлади.
Тесто: У посуду с брашном додати со и маргарин. Умешати да се добије прхко тесто. По потреби додавати воду да се тесто повеже, умотати у фолију и оставити да одстоји сат у фрижидеру. Kада одстоји, тесто поделити на три дела. Један, највећи, део за подлогу, други за поклопац и трећи, најмањи, за декорацију.
Развући тесто укруг и пребацити у округлу посуду, направити дно и ивице. Напунити питу с месом и поврћем и преко посути першуном. Развући поклопац и преклопити питу. Поклопац премазати жуманцем и затим цео поклопац посути маком. Од сачуваног теста за декорацију направити траке и унакрсно у облику британске заставе поставити траке. Виљушком избушити рупице по поклопцу и пећи у загрејаној рерни 40 минута на 200°Ц.