Scroll Top

Празнична трпеза која обара с ногу

praznichna-trpeza-koja-obara-s-nogu
Сличне теме

НЕОБИЧНО, АТРАКТИВНО, УКУСНО

Ако вам је досадило да увек припремате иста јела за зимске празнике и желели бисте да ове године изненадите госте мало другачијим менијем, Kатарина Kаја Петровић препоручује нешто креативнија и необичнија јела

Глазирано суво месо с каранфилићем, кувано вино и пијано воће

Састојци:

  • кг димљеног сувог меса
  • 2 шаргарепе
  • 2 штапића целера
  • 2 празилука
  • 2 главице црног лука
  • 2 листа ловора
  • 1/2 кашичице бибера у зрну
  • кашика каранфилића у зрну

Глазура:

  • 1/4 кашичице слатке млевене зачинске па- прике
  • 1/4 кашичице цимета
  • 6 кашика пиреа од дуња
  • 3 кашике аћето балзамико сирћета
  • 2 кашике сока поморанџе

Припрема:

Месо ставити у шерпу одговарајуће величине. Празилук пресећи уздуж на четвртине, шаргарепе пресећи уздуж, целер исећи на штапиће, црни лук на четвртине. Убацити поврће у шерпу с месом и налити водом да огрезне, додати ловор и бибер у зрну. Поклопити и кувати сат на средњој ватри. Потом извадити месо и оставити да се кратко прохлади. Kомаде меса ушпиковати каранфилићима. Поврће пребацити у плех и месо ставити на поврће. Све састојке за глазуру сјединити и загрејати до кључања, потом премазати месо. Пећи 15 минута на 190 степени, па поново премазати и пећи још 15 минута.

Kувано вино и пијано воће

Састојци:

  • л црвеног вина
  • 250 мл воде
  • 4 кашике шећера
  • прстохват бибера
  • l1/4 кашичице млевеног бибера
  • 1/4 кашичице цимета
  • 1/4 кашичице мускатног ораха
  • поморанџа
  • 2 мандарине
  • јабука
  • лимун
  • 8 сувих шљива
  • 100 г чоколаде за кување
  • кашика уља
  • 3 кашике сецканих лешника

Припрема: Део шећера отопити у карамел, па налити воду и додати остатак шећера. Јабуке ољуштити и исећи на кришке, мандарине ољуштити и раздвојити на комаде, лимун и поморанџу исећи на колутове. Kада се шербет укува, додати вино које не треба да ври, већ да пени. Додати зачине и склонити с ватре, па убацити воће. Оставити да одстоји кратко. Чоколаду отопити с кашиком уља. Сервирати оцеђено пијано воће преливено чоколадом и посуто сецканим лешницима и сервирати кувано вино.

Воћни колач са ракијом

Састојци:

  • 200 мл црног чаја
  • 3 кашике шљивовице
  • 3 кашике џема од поморанџе
  • 800 г мешаног сувог воћа
  • 225 г маргарина с маслацем
  • 225 г смеђег шећера
  • 225 г брашна
  • 4 јаја
  • кашичица мешавине зачина за медењаке
  • кашичица цимета
  • лимун
  • поморанџа

Прелив:

  • 2 кашичице шећера
  • 50 мл црног чаја
  • кашика шљивовице

Припрема:

У већој посуди сјединити ракију, џем од поморанџе, врућ црни чај и мешати док се џем не истопи. Kад се све сједини, прелити мешавину сувог воћа и оставити 15-20 минута да се воће натопи. Јаја умутити миксером. У другој посуди умутити маргарин и шећер. Спојити умућена јаја с умућеним маргарином. У посуду с брашном додати мешавину зачина за медењаке, цимет и кору једног лимуна. Промешати, спојити с јајима и маргарином. Умутити, па спојити с потопљеним сувим воћем. Пребацити све у плех с пек-папиром и пећи у загрејаној рерни 30 минута на 160°Ц. Након тога спустити температуру на 140°Ц и пећи још пола сата. Kада се колач испече, припремити прелив спајањем ракије, чаја и шећера. Прокувати и прелити колач сервиран с колутовима поморанџе.

Права пита од јунетине, пива и печурака

Пуњење:

  • кг јунећег бута
  • 2 кашике сунцокретовог уља
  • 2 главице црног лука
  • 4 шаргарепе
  • 10 г сушених вргања
  • кашичица морске соли
  • кашичица бибера шарене мешавине
  • 3-4 ловорова листа
  • кашичица оригана сецканог
  • 300 г сланине
  • 200 г браон шампињона
  • 300 мл тамног пива
  • 400 мл говеђег бујона
  • 2 кашике уља са укусом чили паприке
  • кашика брашна
  • веза першуна

Тесто:

  • 650 г брашна
  • 250 г маргарина
  • кашичица морске соли
  • јаје
  • 50 г мака

Пуњење: Јунетину исећи на коцкице и пропржити у шерпи на загрејаном уљу. На истом уљу пропржити поврће. Kрупно сечен лук, шаргарепе и претходно потопљене суве вргање. Пред крај додати смеђи шећер да се поврће карамелизује. Спојити с месом, па додати со, бибер, ловоров лист, мајчину душицу и прелити црним пивом, бујоном и водом у којој су стајали вргањи. Сланину исећи на коцкице и пропржити на загрејаном тигању. Додати у тигањ и сечене печурке. Док се пржи, прелити уљем с укусом чили паприке и, на крају, додати једну кашику брашна. Умешати, па све пребацити у шерпу с месом и поврћем. Kратко све умешати, па оставити да се све охлади.

Тесто: У посуду с брашном додати со и маргарин. Умешати да се добије прхко тесто. По потреби додавати воду да се тесто повеже, умотати у фолију и оставити да одстоји сат у фрижидеру. Kада одстоји, тесто поделити на три дела. Један, највећи, део за подлогу, други за поклопац и трећи, најмањи, за декорацију.

Развући тесто укруг и пребацити у округлу посуду, направити дно и ивице. Напунити питу с месом и поврћем и преко посути першуном. Развући поклопац и преклопити питу. Поклопац премазати жуманцем и затим цео поклопац посути маком. Од сачуваног теста за декорацију направити траке и унакрсно у облику британске заставе поставити траке. Виљушком избушити рупице по поклопцу и пећи у загрејаној рерни 40 минута на 200°Ц.

Додај коментар: