Scroll Top

ПРЕДСТАВА „ХЕРОЈ НАЦИЈЕ“ НИШКОГ ПОЗОРИШТА НА СЦЕНИ МАДЛЕНИАНУМА

predstava-heroj-natsije-nishkog-poz
Сличне теме

На Великој сцени Опере и театра Мадленианум гостује Народно позориште из Ниша са савременом драмом Ивана М. Лалића ХЕРОЈ НАЦИЈЕ. Представу је режирао Спасоје Ж. Миловановић, сценографкиња и костимографкиња је Милица Бајић Ђуров, а композиторка Катарина Шандор. Глуме: Драган Божа Марјановић, Снежана Петровић, Урош Миливојевић, Јована Голубовић и Драгиша Вељковић. Херој нације се бави деградацијом породице, односно њеним отварањем за најширу јавност, све до дезоријентације појединца. Текст са једне стране покушава ако не да проникне, онда да укаже на последице експериментисања с крхкошћу људске психе, жељом за брзопотезном славом и привилегијама те и такве славе, насталих по правилу из метастазирања хаоса и насиља у друштву.

С друге стране, иако се бави пропитивањем жеље медија да буду равноправни са реалношћу, да је замене, па чак и да буду реалнији од реалности, даје и назнаке могућности позоришта у стварању једне нове реалности која увлачи и огољава публику у знатижељи за укидањем границе јавног и приватног. “Временом, Херој нације, позоришни комад који је писан почетком овог века, постаје све актуелнији. У ,,нишком случају” ствари су доведене до екстрема.

Драмска матрица комада који се све време поиграва танком линијом између живота и смрти, реалности и оне верзије живота која нам се сервира у медијима, као да је укључила и изненадну смрт сјајног нишког глумца Сафе, који је, припремајући насловну улогу Будимира Животића, преминуо током проба комада за извођење на сцени Народног позоришта Ниш”, истиче писац комада. Зато је ова представа посвећена глумцу Драгославу Савићу Сафи.

Фото: Промо

Додај коментар: