Scroll Top

ПРЕДСТАВЉАМО МЛАДЕ НАДЕ – ДУЊА МИЛОЈЕВИЋ

predstavlamo-mlade-nade-duna-miloje
Сличне теме

Седмоипогодишња Дуња упловила је у шаховске воде још током вртићких дана, када ју је заинтригирала мистериозна борба белих и црних фигура на шаховској табли. Васпитач Петар је њој и другарима предшколцима објашњавао правила, која је она код куће са мамом и татом додатно проучавала, желећи да проникне у све тајне ове чаробне игре. Пошто је убедила родитеље да је упишу у школу шаха марта прошле године, Дуња је са све већом преданошћу улазила у шаховски свет и откривала многобројне занимљивости.

Истовремено са Дуњиним поласком у први разред, почели су да се ређају шаховски турнири: школско општинско и градско такмичење за први разред, а затим и кадетско градско првенство до 8 година на којима је овојила златне медаље. Све то је додатно мотивисало Дуњу да још више тренира шах. Уложен труд јој се убрзо исплатио на недавно одржаном републичком првенству у Новом Саду, где је постала трострука шампионка Србије међу девојчицама до 8 година. На основу оствареног пласмана у стандардном шаху Дуња се квалификовала да на јесен представља нашу земљу на Европском првенству у Турској и Светском првенству у Грузији.

Дуњин узор је Јудит Полгар јер је најбоља шахисткиња свих времена која се равноправно бори и у мушкој конкуренцији. Још увек не може да издвоји неку од својих партија као омиљену, јер их није било пуно на дужи темпо које су записивале, али се нада да ће на предстојећим међународним такмичењима успети да одигра „Дуњину минијатуру“.

Пошто је остварила своју прву велику жељу да освоји прави „трофеј“, сада када има 4 пехара у својој колекцији, Дуњин следећи изазов је да буде међу 10 најбољих у свету и Европи и да одбрани титулу државног првака следеће године. Свесна је да те циљеве није лако остварити али верује да се снови остварују.

Дуња је успешно завршила први разред са похвалама из свих предмета. Поред активности везаних за шах, њено слободно време посвећено је игри и дружењу, читању књига, учењу страних језика и пливању.

Дуњина порука вршњацима је да се баве оним што воле, да буду упорни, вредни и стрпљиви, а резултати ће доћи сами од себе. Ако одлуче да се баве шахом сигурно неће погрешити јер ће уживати у овој прелепој игри у којој све зависи од одлука које сам донесеш и потеза које повучеш, а мораш водити рачуна и о времену потрошеном на размишљање и одлучивање – све је као у стварном животу, само не мораш да чекаш да одрастеш.

Извор: Шаховски савез Београда

Додај коментар: