Scroll Top

Представљена књига „Аустралијанци са Србима у Првом светском рату”

predstavljena-knjiga-australijanci-sa-srbima-u-prvom-svetskom-ratu
Сличне теме

Јуче, 26. априла у Историјском музеју Србије, представљена је књига „Аустралијанци са Србима у Првом светском рату”, аутора Бојана Пајића

Представљање књиге је уприличено поводом „ANZAC” дана – Данa сећања Аустралије и Новог Зеланда на све војнике који су погинули у ратовима, конфликтима и у мировним операцијама, а који се, као један од најважнијих националних празника Аустралије и Новог Зеланда, обележава 25. априла.

На представљању су присутним представницима стручне јавности о овом значајно издању говорили господин Фил Андерсон, заменик амбасадора Аустралије у Србији, Бојан Пајић, аутор књиге, др Миле Бјелајац, директор Института за новију историју Србије и рецензент књиге, и потомци Аустралијанаца који су учествовали у Првом светском рату, Кети Хенкок и Ричард Кук.

Књига „Аустралијанци са Србима у Првом светском рату” је заснована на истраживањима аутора и представља важно сведочанство о помоћи Србима коју је пружило око 1.500 Аустралијанаца и Новозеланђана у војним и хуманитарним мисијама током Првог светског рата.

Књига је својеврстан водич кроз аустралијске спомен збирке посвећене Првом светском рату и илустрована је бројним фотографијама предмета из Великог рата, сачуваним у приватним и музејским колекцијама у Аустралији, а који сведоче какао су две удаљене нације биле уједињене у борби у до тада највећем рату.

Покровитељ издања књиге „Аустралијанци са Србима у Првом светском рату” на српском језику је Амбасаде Аустралије у Београду.

Бојан Пајић је аустралијски историчар и писац српског порекла.

Аутор је серије изложби широм Аустралије, као и три књиге и низа чланака на тему учешћа Аустралијанаца и Новозеланђана у српским војним операцијама у Првом светском рату.

Током каријере је био на неколико руководећих позиција у јавном и приватном сектору, као и директор неколико компанија и удружења.

Поред тога, Бојан је био резервни официр војске Аустралије за шта је награђен орденом.

Ожењен је и има двоје деце.

Фото: Историјски музеј Србије

Додај коментар: