Scroll Top

,,ПРЕПРЕКА ИЛИ ПРАГ“ –  самостална изложба Сање Латиновић у Салону МСУБ

prepreka-ili-prag-samostalna-izlo
Сличне теме

У петак, 24. јуна у 19 часова, у Салону Музеја савремене уметности отвориће се изложба под називом ,,Препрека или праг“ уметнице Сање Латиновић. Концепцијски изложба је осмишљена као ревизија досадашње уметничине праксе. Први пут обједињено и на известан начин систематизовано визуелно парирају и сагледавају се њене уједначене а опет различите изведбе као мисли о природи, изразу и темама перформанс акција.

На формалном нивоу њене перформанс акције можемо класификовати поделом у три групе –

1. самосталне, често и радикалне изведбе, 2. колективни перформанси на нивоу промишљања телесно и ментално синхроног унутар духа заједништва, 3.  кроз материјализоване инсталације и објекте наводи публику да учествује и преузме улогу главног перформ – актера.

Све ово, појединачно и обједињено карактерише ауторкин специфичан приступ анализи стварања и одвијања уметничког чина који се најпре може схватити на нивоу спровођења облика различитих понашања, а не као један коначан, унапред форматиран модел од кога се не одступа.

На изложби ће бити приказано пет до сада изведених кључних јавних перформанса у формату видео документације (Акваријум, Отклон, До нот крос, Испред зида, Movements: White), два видео перформанса – један реализован на мастер класу М. Абрамовић (Напуштена), други под називом Птица, те пет инсталација које подразумевају материјалне пост фестум остатке изведби али и концепцијски се могу разматрати на нивоу уметничког објекта.

Током трајања изложбе уметница ће извести два перформанса. На дан отварања први пут у Београду извешће се перформанс ,,Do not cross” (предходно два пута изведен у Швајцарској) где ће Латиновић симболично прекорачити стаклену препреку или праг.

Ово је перформанс великог интензитета, пре свега менталног, физичког али на нивоу публике и емотивног.

При крају изложбе биће изведен колективни перформанс ,,Movements”: White који је уметница заједно осмислила са уметником Ранком Ђанковићем, ово је њихов први заједнички рад изведен 2012. године. Током изложбе организоваће се вођење, разговор са уметницом али и шири дијалог усмерен специфично на њене колективне акције и сарадње. 

Фото: Промо

Додај коментар: