Scroll Top

ПРИПРЕМЕ НОВОГ ДРАМСКОГ КОМАДА НА МАЛОЈ СЦЕНИ- драма из савременог живота ,,ПЛУЋА“ Данкана Мекмилана

pripreme-novog-dramskog-komada-na-mal
Сличне теме

У петак је одржана прва читаћа проба новог комада на Малој сцени Опере и театра Мадленианум, драме из савременог живота ПЛУЋА енглеског писца Данкана Мекмилана, у преводу и режији Ивана Вуковића. Главне улоге младог брачног пара тумаче Сузана Лукић и Горан Јевтић. На пројекту учествују и сценографкиња Ема Стојковић, костимографкиња Ивана Младеновић и композитор Мирослав Радуловић. Премијера комада је заказана за мај месец 2022.

Директорка драме Ана Радивојевић Здравковић је ван свих планова за драмски репертоар у сезони 2021/2022 овај комад узела у разматрање и одлучила се да га у тако кратком року припремимо за извођење. По њеном мишљењу овај комад је право позориште, прича која је аутобиографска, пројекат који је морао да се деси са овом малом и одабраном екипом, баш у овом тренутку, када је цела планета у проблему, и када млади људи са еколошком свешћу стављају свој и живот свог детета на испит.

Данкан Мекмилан је енглески драмски писац и редитељ. Његове најпознатије драме су Плућа, Људи, места и ствари, Свака дивна ствар, као и драматизација књиге Џорџа Орвела 1984. Његове драме се углавном баве савременим социо-политичким темама. Плућа се баве родитељством и еколошком освешћеношћу Људи, места и ствари третирају болести зависности и процес оздрављења, Свака дивна ствар преиспитује тему самоубиства. Плућа су имала своју праизведбу у Студио Тхеатре у Вашингтону 2011. године и од тада је било 40 продукција на многим сценама света. Неке од познатијих продукција су свакако берлинска – Шаубине, режија Кејти Мичел, као и продукција са Вест Енда у позоришту Олд Вик, у којој су играли Мет Смит и Клер Фој. У нашем региону, Плућа су имала премијеру у Еџит театру у Загребу као и у Словенском народном гледалишчу у Љубљани.

Иван Вуковић, редитељ рођен је 20.01.1983. године у Београду. Дипломирао је Позоришну режију на Факултету драмских уместности у Београду, на класи професора Николе Јевтића и професорке Алисе Стојановић. Запослен је као ванредни професор на Факултету уметности у Нишу, на предметима Глума и Оперски студио. Његове представе су: Тина Феј, Лоше девојке, Позориште Дадов Београд (2008), Малгоржата Мрочковска, Јустина, сестра моја, Народно позориште „Тоша Јовановић” Зрењанин (2010), Џон Озборн, Осврни се у гневу, Народно позориште „Бора Станковић” Врање (2010), Тери Џонсон, Хистерија, Југословенско драмско позориште Београд (2011), Радослав Павловић, Девојке, Народно позориште у Нишу (2011), Стивен Гринблат, Шекспир – изгубљено/нађено Дом Омладине Београд у копродукцији са Харвардским универзитетом (2012), Кристофер Дуранг, Луди од терапије, Сцена „Стаменковић“ Београд (2013), Иво Брешан, Велики маневри у тијесним улицама, Народно позориште у Нишу (2014), Радослав Павловић, Мала, Народно позориште у Нишу (2014), Јелена Мијовић, 12 гневних жена, Народно позориште у Нишу (2015), Иван Велисављевић, Сврати, рече човек ,Народно позориште у Ужицу (2016), Едмон Ростан, Сирано, Народно позориште у Београду (2017), Вилијем Шекспир, Краљ Лир, Народно позориште у Ужицу (2018), Ежен Јонеско, Какав куплерај, Шабачко позориште (2019), Исидора Секулић, Хроника паланачког гробља, Крушевачко позориште (2021), Бора Ћосић, Улога моје породице у светској револуцији, Крушевачко позориште (2021), Сташа Бајац, Ова ће бити иста, Атеље 212 (2021). Оперске представе: Јохан Штраус Млађи, Слепи миш, Народно позориште у Нишу (2013), Ђоакино Росини, Севиљски берберин, Народно позориште у Нишу (2015).

Фото: Промо

Додај коментар: