Scroll Top

Природа као урбани планер

priroda-kao-urbani-planer
Сличне теме

ГРАЂАНИ И НАУЧНИЦИ ЗАЈЕДНО У БОРБИ ЗА БОЉЕ ГРАДОВЕ

Београд је однедавно домаћин euPOLIS и HEART пројекта, које финансира Европска комисија, а који су посвећени сарадњи стручњака и грађана у проналажењу и креирању градова који подржавају квалитетније јавно здравље и опште добро. Оба пројекта заснивају се на идеји српских научника који су креирали холистички “blue-green dream” (плаво-зелени сан) приступ урбанистичком планирању, а Европска комисија и партнери из читавог света препознали као квалитетну платформу за стварање одрживог, здравог и угодног окружења, побо- љшање квалитета воде и ваздуха и ревитализацију тла да би се поново успоставио биодиверзитет у урбаним срединама.

Пројекат euPOLIS (www.eupolis-project.eu(http://www.eupolis-project.eu/)) стартовао је у септембру 2020, предвођен Националним технолошким универзитетом у Атини са још 27 партнера из Европе, Азије и Јужне Америке, док ће дански Гладсаксе, пољски Лођ, Београду Србији и Пиреј у Грчкој бити демонстрациони градови. Реч је о иновативној урбанистичкој филозофији која је заснована на природним решењима, то јест, за циљ има побољшање и оживљавање природног биодиверзитета у градовима.

Овај пројекат, уз сарадњу са грађанима који су на било који начин везани са изабраном демо-локацијом, мапира њихове изазове (еколошке, социјалне, инфраструктурне…), док ће помоћ иновативних биометријских уређаја мерити њихово тренутно психофизичко здравље да би стручњаци уз све препознате факто-ре могли да раде на ревитализацији локације. У случају Београда, најизгледнији простор за демо-локацију је Земунски кеј, на потезу од хотела “Југославија” ка Земуну.

Први наредни корак биће спровођење свеобухватне анкете међу грађанима који живе, раде или посећују ову локацију, а они који то буду желели, моћи ће да постану пријатељи и партнери пројекта и да се укључе у редовне радионице и фокус-групе које ће бити одржаване. Интервенције које следе подразумеваће ревитализацију земљишта, садњу биљака које подстичу квалитет ваздуха и помажу “метаболизам” градских вода итд, али Београђани ће добити и својеврсну малу истраживачко демонстрациону станицу која ће и након трајања пројекта служити за едукацију на плану бриге о животној средини, али и за повезивање еко-бизниса и као павиљон за уметнике инспирисане овим темама.

HEART пројекат стартовао је пре неколико седмица и заснива се у највећој мери на медицинском истраживању утицаја природом инспирисаних урбаних решења на наше здравље и свеукупно благостање. Релевантне локације у овом пројекту су део Аде Циганлије, Калемегданска тврђава и Кошутњак, које посећују десетине хиљада људи дневно. Уз Београд, главни демонстрациони градови у HEART пројекту су дански Орхус и Атина у Грчкој.

Домаћи стручњаци из институција попут КЦ “Драгиша Мишовић”, Института “Јован Батут”, ЕнПлус експертске платформе за регенеративно урбано планирање и удружење Миксер имаће прилику да кроз euPOLIS и HEART сарађују са истакнутим академским установама широм света, реномираним експертима и иноваторима. Међу њима су Национални технолошки универзитет у Атини, Империјал колеџ у Лондону, Sentio Labs иноватори на пољу носивих биометријских уређаја, Биополус, који се бави урбаним био-диверзитетом, Vertikal Farming институт из Беча, који заговара и дизајнира урбане баште у светским метрополама, и бројни други.

Додај коментар: