Scroll Top

Продужена изложба „Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз“

produzena-izlozba-partizanka-i-fragonar-kolekcija-slika-jovanke-broz
Сличне теме

Продужена изложба Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини

Изложба “Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз” чији су аутори Ана Панић, виши кустос Музеја Југославије, и Никола Ивановић, кустос Галерије Матице српске, настала у сарадњи са Музејем Југославије и Галеријом Матице српске, отворена 19. маја у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, због изузетне посећености и интересовања публике биће продужена до 10. септембра.

Ову изложбу прати и изложба хаљина и аксесоара „Јованка Броз у боји“, чији су аутори модни дизајнер Игор Тодоровић, саветник и кустос изложбе Мирјана Менковић, модни дизајнер и костимограф Маја Недељковић Давидовац.

Изложба је имала велики број пратећих програма, а један од првих је била дигитална реконструкција салона некадашње прве даме велике Југославије.

Рад на реконструкцији простора виле у којој је Титова супруга живела после његове смрти, јагодинској публици презентовала је Снежана Мијић, кустос конзерватор Галерије Матице српске помоћу модула виртуелне стварности (ВР).

Највећи број посетилаца био је млађег, тинејџерског узраста.

Велику посећеност имали су промоција каталога и ауторско вођење.

О каталогу и сарадњи две културне институције говорили су директорка Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Музеја Југославије мр Неда Кнежевић, као и аутори изложбе Ана Панић, виши кустос Музеја Југославије, и Никола Ивановић, кустос Галерије Матице српске.

Аутори изложбе приказали су двоструки значај изложених дела: с једне стране се ради о уметничким предметима које публика до сада није имала прилику да види, а с друге она представља имагинарни музеј сећања Јованке Броз кроз који се могу реконструисати делови и детаљи њеног живота и створити слика времена у коме је живела.

Током ауторског вођења изнети су занимљиви подаци из живота брачног пара Броз.

Један од најважнијих аспеката, ако не и водећи, представља процес конзервације и рестаурације, обзиром да је већи део изложених слика и предмета био чуван у неадекватним условима, у приватном дому.

Важност овог процеса је велика, а уметничка дела и предмети из колекције Јованке Броз обрађени су по свим стандардима и оспособљени за излагање, а потом и за чување у депоима, као културно наслеђе једне епохе.

О процесу конзервације и рестаурације слика изложених у оквиру изложбе Партизанка и Фрагонар, и о томе с каквим су се изазовима суочиле, говориле су Маријета Сидовски, виши конзерватор Галерије Матице српске и Наташа Скрињик Цветковић, конзерватор Музеја Југославије.

У оквиру пратећег програма 23. августа одржана је промоција фото албума брачног пара Броз.

Презентацију је водио кустос Музеја Југославије Радован Цукић.

Дан касније, 24. августа одржано је и филмско вече на платоу музеја – пројекција филма „Цинема комунисто“.

Овај снажан документарни филм Миле Турајлић описује Југословенску кинематографију у периоду између 1946-1991. године.

Филм садржи велики број аутентичних снимака, одломака, оригиналних интервјуа са глумцима, редитељима и власницима студија, који ће представити “Цинема Комунисто” као графикон, тј. студиозни и темељни приказ успона и пада једне државе, а заједно са тиме и једне владе и идеје.

Фото: Владимир Кокоруш
Фото: Андрија Стојилковић

Додај коментар: