Scroll Top

Промоција фотомонографије Манастир Грачаница на разгледницама и фотографијама 1878-2021.

promocija-fotomonografije-manastir-gracanica-na-razglednicama-i-fotografijama-1878-2021
Сличне теме

Промоција фотомонографија „Манастир Грачаница на разгледницама и фотографијама 1878-2021. године“, аутора Марка Марковића

Фотомонографију чини 310 разгледница и фотографија манастира Грачаница насталих у периоду од 1878. до 2021. године, на њима се може видети живот, стање, промене и многе знамените личности које су посетиле манастир Грачаницу.

”Разгледница послата из Грачанице својеврсни је посредник између људи који су блиски, којих се сетимо на месту где проговара целокупна национална историја, које посредно подсећамо на завет давно дат, који нас обавезује и који треба испунити”, записао је у рецензији књиге, академик Љубодраг Димић.

Предговор књизи написао je јеромонах Исидор (Јагодић), заменик ректора Српске православне Богословије Св. Ћирила и Методија у Призрену који је истакао „Желећи да Грачаницу понесу са собом, знани и незнани су је сликали и фотографисали, а то чине и данас“.

Овом фотомографијом се отвара издавачка едиција Баштина којим се у оквиру архива осветљава богато културно-историјско наслеђе на Косову и Метохији и указује на њену перманентну угроженост.

На промоцији ће говорити: Марко Марковић, историчар и директор Архива Косова и Метохије, Немања Димитријевић историчар и Јеромонах Исидор (Јагодић), заменик ректора Српске православне Богословије Св. Ћирила и Методија у Призрену.

Промоција ће бити одржана18. октобра 2023. године у 19 часова у Галерији Дома културе „Грачаница“.

Покровитељи изложбе су: Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију уз несебичну подршку Епархије рашко-призренске.

Додај коментар: