Scroll Top

Промоција часописа „Развитак”

promocija-razvitka
Сличне теме

У оквиру Зајечарског културног лета у дворишту Позоришног музеја у Зајечару синоћ је представљен најновији, 267. број часописа Развитак, у издању Установе Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу Зоран Радмиловић

Поздрављајући све присутне, директор Установе Владимир Ђуричић је изразио задовољство што „Развитак” у континуитету излази већ 5 година и изразио наду како се никада неће поновити време када је прекинуто издавање овог изванредног часописа који је енциклопедија Тимочке Крајине. „Развитак“ је од изузетног значаја за друштвени живот и културу источне Србије.

Главни и одговорни уредник “Развитка” Власта Младеновић је истакао да се часопис све више чита у Србији и шире, да се читаоци веома похвално изражавају како о претходним тако и актуелном броју, на основу, пре свега, интернет презентације и новиих могућности пласмана.То је свакако сатисфакција и понос за свако уредништво и издавача.

Младеновић је потом образложио садржај часописа наглашавајући да “Развитак” поново окупља старе и стиче нове драгоцене и компетентне сараднике.

„У овом броју желим посебно да истакнем, поред изванредне поезије и прозе познатих и оригиналних аутора, различитих поетика и естетичких приступа, подужи есеј, студију, Бошка Томашевића “Писање имагинарног”, као и “Подсећање на Љубишу Рајковића Кожељца”, о чијој богатој књижевној заоставштини пише Недељко Богдановић, “Економски и привредни положај Крајине и Кључа крајем 19. века” Вишеслава Живановића, те текст Мирослава Т. Николића “Историјат крајинског виноградарства”.и др.

У овом броју читаоци могу да прочитају текст, уз фотографије, о 59. Фестивалу професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић”, који је ове године одржан у Зајечару, о коме је писала Биљана Глишић.

С обзиром да је “Развитак” једним делом отворен и за ауторе и прилоге из региона и света, чиме се успоставља интеракцијски однос, читаоци у Србији могу да се упознају са светским књижевним трендовима, а читаоци у иностранству са нашим књижевним стваралаштвом.

У том смислу, објављен је блок савремене пољске поезије, у преводу и избору Олге Лалић Кровицке, као песме познатог египатског песника Ашрафа Абул Јазида и Метина Џенгиза, овогодишњег добитника Европске награде за поезију “Петру Крду”, у преводу Ане Стјеље, рекао је Власта Младеновић.

На промоцији 267. броја „Развитка“ историчар економије Вишеслав Живановић говорио је о економском и привредном положају Крајине и Кључа крајем 19. века, а своје стихове објвљење у најновјем броју часописа говориле су Јадранка Бједов, професорка енглеског језика и Ирена Јовановић, академски сликар.

Фото: Позориште Зоран Радмиловић

Додај коментар: