Scroll Top

ЈДП улази у седму сезону сарадње са Мирком Илићем

jdp-ulazi-u-sedmu-sezonu-saradnje-sa-mirkom-ilicem
Сличне теме

Мирко Илић дизајнирао је први плакат за Југословенско драмско позориште 2017. године за представу Ајнштајнови снови Алена Лајтмана у режији Слободана Унковског

Од тада до данас, током шест сезона, плакати Мирка Илића најављивали су сваку нову премијеру, а многи од њих су излагани и награђивани широм света.

Поводом почетка нове сезоне, обележавања 75 година ЈДП-а и представљања наше сарадње са овим реномираним светским дизајнером, од петка 8. септембра испред Библиотеке града Београда у Кнез Михаиловој 56 биће изложени плакати које је з Југословенско драмско позориште током протеклих шест сезона дизајнирао Мирко Илић.

Међу њима је и нови плакат за представу Болест младости Фердинанда Брукнера у режији Јоване Томић чија ће премијера бити у суботу 16. септембра, чиме ћемо обележити наставак ове успешне и плодне сарадње.

Мирко Илић није само један од најбољих, најпознатијих и најзначајнијих светских дизајнера, него и својеврсна икона једне епохе. Његова укупна ликовна делатност, графички дизајн илустрација и стрип, арт дирекција – трајно су обележиле не само доба краја седамдесетих и осамдесете године прошлог века, него остају заувек уписане у наше умно око, одавно не само на „овим просторима“.

Парадоксално, Мирко Илић је у исто време и иконоборац и иконобранитељ, онај који успоставља трајне визуелне идентитете, а не либи се ни да смело интервенише у одвише конвенционалне, овештале садржаје, не допуштајући лењост ока и умор духа.

То је оно што га, као уметника, чини, како би нобеловац Дилан рекао – вечно младим. и увек изненађујућим и актуелним.

Југословенско драмско позориште, у складу са својом вишедеценијском традицијом неговања јаке визуелности, не само у графичком дизајну, него и у укупном ликовном дејству на своје гледаоце, па и ширу јавност, на овој изложби представља плодове ове успешне и обилато награђиване сарадње.

Изложба ће трајати до 19. септембра.

Сви плакати које је Мирко Илић дизајнирао до сада за ЈДП
Фото: ЈДП

Додај коментар: