Scroll Top

Промоција албума „Од злата јабука: Свирала у музичкој традицији Србије”

promotsija-albuma-od-zlata-jabuka-sv
Сличне теме

Промоција албума „Од злата јабука: Свирала у музичкој традицији Србије“ у издању Радио Београда 2 и ПГП РТС, одржаће се у суботу 26. новембра у 18 часова у Етнографском музеју у Београду.

Представиће се надарени чуваре традиционалне свирке: Далибора Тодоровића, Стефана Радовановића, Душана Антића, Вељка Петронијевића и Миљана Токовића, који су уједно и добитници специјалног признања за изворно свирање које носи назив емисије Од злата јабука. Ову награду традиционално додељује програм Радио Београд 2 на Сабору фрулаша Србије „Ој Мораво“ у Прислоници.

Аудио издање садржи традиционалне мелодије из Рашке (Далибор Тодоровић и Вељко Петронијевић), Пирота (Душан Антић), Црноречја (Стефан Радовановић) и Јабланице (Миљан Токовић). Све нумере су одсвиране без оркестарске пратње, уз поштовање стилских карактеристика краја из којих свирачи долазе.

Овај пројекат је пресек петогодишњег рада уредница и продуценткиња издања Драгане Маринковић и Светлане Азањац. Награда „Од злата јабука“ подразумева и бележење трајних снимака изворне свирке који се чувају у Тонском архиву Радио Београда.

Наше традиционално музичко наслеђе, оно које је у свом најчистијем облику, има нарочито место у емисији Од злата јабука. Осим чувања и неговања музичке праксе, наша дужност и обавеза је такође и афирмација младих народних уметника што се овим издањем потврђује.

Албум „Од злата јабука: Свирала у музичкој традицији Србије“ подухват је од великог значаја за очување и неговање традиционалне свирке Србије и свирале као народног инструмента.

Фото: Промо

Додај коментар: