Scroll Top

Пронађи свој призор и зарони у филмски свемир!

pronadji-svoj-prizor-i-zaroni-u-filmski-svemir
Сличне теме

ДокЗима – Смотра документарног филма у Београду и Новом Саду

Смотра документарног филма ДокЗима бића одржана од 6. до 28. децембра у Београду и Новом Саду.

ДокЗима је нови пројекат младих филмских аутора који ће током децембра приказати четири ауторска, интелигентна и узбудљива документарна остварења.

У оквиру Смотре биће приказани филмови “Флашароши”, аутора Немање Војиновића, “Призван и позван” Луке Папића и Срђана Вуча, “Срећна нова, Јиву” у режији Младена Ковачевића и “Теленовела: Сиво у колору” Филипа Мартиновића.

Биоскопи у којима ће филмови бити приказани су Дворана културног центра и Културни центар Нови Сад. Публика ће имати прилику да сваке среде у децембру у Београду у ДКЦ и сваког четвртака у Новом Саду НСКЦ, разговара са ауторима након пројекција.

У жељи да освежи, подсети и ангажује публику, кроз домаће документарне филмове и разговоре са ауторима, ДокЗима представља платформу за промоцију неретко скривеног света домаћег документарног филма биоскопској публици. Смотра би требало да функционише као додатна спона између филма и дистрибутера која ће уз помоћ пројекција у два града покушати да подстакне ширу публику да се врати у биоскоп.

Кроз запажене домаће документарне филмове од претходне две године, идеја је да се доведу у везу различити филмски поступци у наведеним филмовима. Те од архивског материјала у филму “Призван и позван”, хибридног филма “Теленовела: Сиво у колору” документарног остварења који кокетира са конвецијама жанра “Флашароши” и визуално антрополошког “Срећна нова, Јиву” доказује се да је у домаћој кинематографији заступљен богат филмски језик и изражена потреба за комуникативношћу.

Ова остварења су приказана на важним светским фестивалима и постигли огромне успехе. Поред домаћих фестивала попут БЕЛДОЦС-а, Фестивала Слободна зона, биоскопска дистрибуција је сведена на минимум.

Платформа ДокЗима може само да истакне и да додатно осветли ова значајна остварења смотре, али на гледаоцима је да пронађу свој призор и сами истраже различите призоре документарног приповедања.

ДокЗима се реализује у продукцији филмске куће Сет Саил Филма, у сарадњи са удружењем документариста Доксрбија, а уз подрску Министарства културе Републике Србије.

Више на: хттпс://њњњ.инстаграм.цом/докзима/

Фото: Промо

Додај коментар: