Scroll Top

У Источном Новом Сарајеву премијерно отворена изложба „Бата у 90 слика“

u-istocnom-novom-sarajevu-premijerno-otvorena-izlozba-bata-u-90-slika
Сличне теме

Изложба фотографија под називом Бата у 90 слика посвећена легендарном српском и југословенском глумцу Велимиру Бати Живојиновићу, премијерно је отворена синоћ у Културном центру Источно Ново Сарајево

Поставка изложбе састоји се од фотографија славног глумца многих до сада и необјављених из архива “Борбе”, једне од најстаријих новинских кућа са ових простора.

Директор часописа “Борба” Андрија Јоргић истакао је да је идеја о овој изложби настала пре два месеца, те да је у сарадњи са Министарством културе Србије одлучено да премијерно буде у Источном Сарајеву, а у оквиру манифестације “Дани Србије у Републици Српској”.

-Из “Борбине” богате архиве са породицом Живојиновић одабрали смо 90 фотографија, поводом 90 година од Батиног рођења. Иако у нашој фотодокументацији има заиста много његових фотографија, изабрали смо оне за које мислимо да најбоље представљају нашег Бату, нагласио је Јоргић и додао да културом треба настојати да се Република Српска и Србија још више повезују, а да је сама изложба добар начин за то.

Отварању изложбе присуствовала је и Батина унука, Дина Живојиновић, која је том приликом истакла да је избор фотографија за породицу био емотиван процес, јер су неке од њих видели по први пут, и нагласила да су веома захвални за прилику да те фотографије буду објављене.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић поручио је да је за све у Источном Сарајеву изузетна част и задовољство што имају прилику да први виде изложбу “Бата у 90 слика”.

-Захваљујући “Борби” и породици Живојиновић ово је једно путовање кроз његов рани период, дане славе и признања, као и период када је постао наш херој на филмском платну, рекао је Јанковић.

Tоком програма, уприличена је и пројекција документарног филма о славном глумцу, након чега су присутни имали да виде поставку изложбе.

Културни центар Источно Ново Сарајево и “Борба” потписали су и споразум о сарадњи са циљем да у наредном периоду имају још сличних заједничких пројеката, те је ова изложба први знак да ће та сарадња бити успешна и дуготрајна.

Изложбу “Бата у 90 слика” грађани ће моћи да погледају у наредних месец дана у холу Културног центра Источно Ново Сарајево, тако да ће се наћи и у програму овогодишњег Међународног фестивала малих сцена и монодраме.

Фото: Студио Васић

Додај коментар: