Scroll Top

Први лиценцирани информациони посредник за размену електронских докумената у Србији је сервис Мој-еРачун

prvi-litsentsirani-informatsioni-posre
Сличне теме

Реч је о компанији која је већ добро позната бројним предузећима јер су још 2018. године на тржишту понудили услугу размене е-рачуна, електронску архиву и ДМС систем за управљање и ток пословних докумената који омогућава дигитално разврставање, претрагу, одобравање и електронско потписивање свих ваших докумената, што је сигурно била једна од предности због које су први успели да испуне све услове које је прописало Министарство финансија.

Сервис Мој-еРачун први је и једини информациони посредник коме је издато решење за обављање послова размене и чувања е-фактура на територији Србије, јављају из овог предузећа.
Подсећамо, пословање информационог посредника предвиђено је чл. 13 Закона о електронском фактурисању и другим подзаконским актима где се, између осталог, наводи како сагласност за овај посао може добити искључиво правно лице које одговорност за послате документе сноси полисом осигурања у вредности од 5.000.000 ЕУР у динарској противредности.

Информациони посредник гарантује сигурност

Из канцеларије првог и јединог информационог посредника наглашавају да су услови које је Министарство финансија поставило од велике важности за кориснике јер им пружају додатни ниво безбедности.

„Фирме које корисници ангажују за услуге издавања, евидентирања, обраде, слања и примања електронских фактура и пратеће документације морају да буду озбиљне компаније које ће корисницима пружити и своје знање и време, а не само инфраструктуру. У овом моменту најважније је пружити логистичку подршку за што безбедније регистровање на Систем електронских фактура“, рекао је Ненад Солујић, директор сервиса Мој-еРачун.

Како сазнајемо, крајем јуна на СЕФ је било пријављено нешто више од 42.000 пословних лица што је, упозоравају из ове компаније, далеко мање од броја фирми које су од 1. јула у обавези да примају е-фактуре корисника јавних предузећа и да их чувају сходно законским прописима. Исто су у обавези и за електронске фактуре које приме од стране субјеката приватног сектора који су пријављени на СЕФ.

Помоћ код пријаве на СЕФ

„Процењено је да је тренутно око 120.000 субјеката који су у обвези да користе СЕФ од јула, што јасно говори да се нису сви на време припремили на законске одредбе које су ступиле на снагу. Сервис Мој-еРачун осигурао је корисничку подршку како би се сва заинтересована лица у што краћем року дигитализовала и ускладила са Законом о електронском фактурисању“, казао је Солујић.

Регистрација на СЕФ многима се показала компликованом, због чега је, сматра Солујић, и дошло до застоја. У многим предузећима, додаје, превидео се пропис да само лице које је законски заступник може да изврши регистрацију налога на систему електронских фактура.

„Законски заступник у предузећима често није лице које обавља пословање с државом, односно предузетници овлашћенима именују лица која обављају послове рачуноводства и књиговодства. Важно је да нагласимо како налог на СЕФ-у може да уради искључиво законски заступник, али он већ приликом регистрације може да овласти друго лице. Ми можемо да помогнемо и у том смислу, односно да помогнемо предузетнику да отвори налог, а да онда овласти друго лице за пословање на СЕФ-у“, појаснио је Солујић.

Корисничка подршка предузећима

Солујић наглашава да ће корисничка подршка сервиса бити доступна до даљег и да их могу контактирати сви субјекти који имају било какве нејасноће око поступка активације сопственог квалификованог електронског потписа уграђеног у личну карту или пријаве налога на СЕФ с квалификованим електронским сертификатима које користе у пословању.

„Осим креирања налога на еУправи и регистрације на СЕФ-у, корисничка подршка сервиса Мој-еРачун може да едукује кориснике како да пошаљу прву е-фактуру, а за кориснике који не користе ЕРП и рачуноводствене софтвере који су интегрисани са сервисом, доступна је и бесплатна апликација за креирање електронских фактура“, поручују из сервиса Мој-еРачун.

.

Додај коментар: