Scroll Top

Расписан конкурс за Меморијално такмичење „Андрија Чикић“

raspisan-konkurs-za-memorijalno-takmicenje-andrija-cikic
Сличне теме

Коларчева задужбина је расписала позив за учешће на Меморијално такмичење за најбоље младе композиторе „Андрија Чикић“ у знак сећања на младог пијанисту и композитора, трагично страдалог у мају ове године у Основној школи Владислав Рибникар у Београду

На конкурс, који се организује под покровитељством Министарства културе Србије, могу да се пријаве деца од 10 до 18 година са једном композицију за клавир или било који други хармонски инструмент, у трајању од два до пет минута.

Конкурс је отворен до 22. октобра 2023, а пропозиције такмичења су доступне на сајту Коларчеве задужбине (њњњ.коларац.рс).

Андрија Чикић је рођен 5. марта 2009. године у Београду. Интересовање за музику је показивао од најранијег детињства, а клавир је свирао од шесте године.

Добитник је више првих награда на националним и међународним музичким такмичењима, као и добитник специјалне награде за извођење композиције “Бургмуллер Етуде Д-дур” 2019. године. Наступао је на више концерата и учествовао на међународном такмичењу ВИРТУОЗИ В4+, СВИРАМО ЗАЈЕДНИЧКИМ ЈЕЗИКОМ. Био је члан националног жирија који је оцењивао извођаче на Дечјој песми Евровизије, одржаној у новембру 2020. године.

Поред музике, волео је језике, математику, спорт, тренирао је тенис.. Бавио се и фотографијом и израдом занимљивих видео записа. И поред многобројних ангажовања увек је налазио времена за дружење са вршњацима.

Сагласност за реализацију такмичења постигнута је на састанку потпредседнице Владе Србије и министарке културе Маје Гојковић са управником Коларчеве задужбине Александром Пековићем и чланом Управног одбора Задужбине Радетом Војновићем.

На састанку је договорено да Коларац у сарадњи са Министарством културе реализује ову племениту идеју, што је подржао и Управни одбор Задужбине.

Фото: Коларац, Промо

Додај коментар: