Scroll Top

Разговор поводом сарадњи и колективних перформанса Сање Латиновић

razgovor-povodom-saradni-i-kolektivn
Сличне теме

У салону Музеја савремене уметности у Београду, 5. септембар, понедељак у 18 часова одржаће се разоговор поводом сарадњи и колективних перформанса Сање Латиновић. У разговору учествују: Надежда Кирћански, уметница Нела Тонковић, кустоскиња Селман Тртовац, уметник Модератор разговора: Уна Поповић, кустоскиња изложбе.

Самостална изложба Сање Латиновић “Препрека или праг” у Салону МСУБ по кустоској концепцији осмишљена је као омања ревизија досадашње уметничине праксе. На овај начин први пут обједињено и  систематизовано сагледавају се њене различите изведбе, од самосталних до колективних перформанса, као мисли о природи, изразу и темама перформанс акција.    

Сања Латиновић осим соло перформанса који у виду документације доминира на изложби уједно активно иницира, осмишљава сарадње па и радо учествује у колективним пројектима промишљајући телесно и ментално синхроно унутар духа заједништва. На нивоу теме често при сарадњама жели да упути и истакне нека генерацијски битна питања.

Латиновићева је била чланица колектива Трећи Београд у периоду између 2009- 2014. године а 2019. иницирала је формирање групе 04, коју чини генерација дипломираних вајара Факултета ликовних уметности у Београду (класа 2004), којој је уметница и сама припадала.

Њихово поље интересовања је базирано на позицији уметника у друштву.

Наведени саговорници ће свако из  свог домена поменути и указати на сарадње са уметницом, како сагледавају овај приступ у односу на њене друге радове, на који начин се при томе тежи међусобном допуњавању унутар пракси као и како дефинишу природу самих колективних перформанса.

За ову прилику као и након тога наредних 7 дана у галерији, до 11. септембра извесне видее самосталних перформанса заменићемо другим радовима Латиновићеве, а у контексту колективног.

Биће приказани перформанси “Гловес/ Рукавице” (2018), “Тхат њас ит” (Портрети уметника, 2018), “Хелиантхус аннуус” (2019)

Изложба је продужена до 25. септембра 2022. године.

Фото: Grupa 04, Performans Helianthus annuus

Додај коментар: