Scroll Top

Реч директорке Музеја савремене уметности Београд и комесарке павиљона Србија на 59. Венецијанском бијеналу поводом успеха изложбе Ход са водом

rech-direktorke-muzeja-savremene-umet
Сличне теме

Непосредно након вернисажа и отварања павиљона Србије на 59. Међународној изложби уметности на Венецијанском бијеналу где нас је представио пројекат Ход са водом уметника Владимира НИколића и кустоскиње Биљане Ћирић, онлине платформа за савремену уметност Артсy прогласила је наш павиљон за један од 10 најбољих националних павиљона

У селекцији портала Артсy поред павиљона Србије нашли су се Амерички, Немачки али и Британски павиљон коме је ове године додељен Златни лав за најбољи национални павиљон.

Мени као комесару овогодишњег наступа Србије ова вест донела је пуно радости имајући у виду многобројне изазове са којима смо се суочавали, најпре са веома кратким роком од само четири месеца за организацију и реализацију наступа у Венецији. Такође страховали смо да ли ће због ситуације са Цовидом -19 бити могуће уопште отварање изложбе за јавност.

Првобитан буџет успели смо да увећамо за неколико милиона захваљујући одобрењу Министарства културе и информисања те су та средства додатно уложена у уређење павиљона и продукцију изложбе што је умногоме допринело да се остваре сви жељени захтеви уметника и задовоље високи професионални стандарди представљеног уметничког рада.

Књига уметника штампана је у издању Музеја савремене уметности и Мус (Моуссе) издавачке куће из Италије што је такође допринело већем визибилитету пројекта и изложбе Ход са водом, широј дистрибуцији књиге на европском тлу као и животу уметничког пројекта након Бијенала.

Изазова је увек много када су у питању овако велики пројекти који са собом носе пуно бирократских ограничења која се не односе само на нашу институцију него правила и процедуре које прописује дирекција Бијанала, као што је случај на пример да пројакат уређења и адаптације Павиљона за изложбу мора радити искључиво лиценцирани архитекта који поседује лиценцу у Италији, и слично.

Ипак тим Музеја савремене уметности као организатор наступа Србије на бијеналу у Венецији успео је да превазиђе све видљиве и невидљиве препреке и да реализује пројекат на завидном нивоу, о чему свакодневно сведоче реакције и похвале које добијамо од домаће и инетрнационалне стручне јавности.

Трудили смо се да одговоримо на све жеље и очекивања уметничког тима пројекта Ход са водом и изложбу свечано отворимо уз велики број званица и у доброј атмосфери.

Ова изложба је поставила високо лествицу за следеће представнике на овој најпрестижнијој светској уметничкој манифестацији, и веома сам поносна да сам дала свој глас овом пројекту на конкурсу.

Свакако пред нама је само један пут, на ком желимо да сваког дана будемо бољи и успешнији па ћемо се трудити још више убудуће да својим програмима и продукцијом подижемо професионалне стандарде како на домаћој тако и на међународној сцени.

Фото: Промо

Додај коментар: