Scroll Top

Институт за уметничку игру обележава светски дан игре

institut-za-umetnichku-igru-obelezhava
Сличне теме

Поводом Светског дана игре који се широм света традиционалоно обележава 29. априла, Институт за уметничку игру ће извести балетски Гала концерт Празник игре који је посвећен плесу, радости стварања игре као и свим љубитељима покрета, а чије финале ће бити обележено извођењем другог чина „Лабудовог језера“ на Великој сцени Опере и театра Мадленианум, с почетком у 20.00 часова. У концерту учествују студенти Института за уметничку игру, Компанија Балет младих а у улози Принца Зигфрида наступиће премијерно Ахмед Yехиа првак Опере и балета у Каиру.

Концерт ће бити отворен познатим валцером Чајковског из балета „Успавана лепотица“, у кореографији балет мајстора, педагога и кореографа Амалије Миндрутиу. Након тога ће бити приказане неке од најлепших нумера из познатих балета као што су варијација Рајмонде из балета „Рајмонда“, Шпанска игра из балета „Лабудово језеро“, Пас де троис Одалисqуес из балета „Корсар“.

У другом делу концерта ће бити изведен други чин из балета „Лабудово језеро“ Петра Иљича Чајковског. Главне улоге носиће Настасја Иветић као Одета (студенткиња ИИ године основних студија Института за уметничку игру), Ахмед Yехиа као принц Зигфрид, док ће улогу злог чаробњака Ротбарта носити Огњен Вучинић (професор савремене игре на Институту за уметничку игру).

Прослава Светског дана игре започела је у Музеју Народног позоришта у Београду у уторак 26. априла свечаним уручењем Награде Терпсихора, престижног признања Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије (ПУБС) које се додељује на годишњем нивоу уметницима или институцијама културе у области уметничке игре која је уручена Ани Игњатовић Загорац савременој играчици, чланици Битеф Данце компаније и педагошкињи савремене игре, а Специјална похвала Миони Петровић савременој играчици, перформерки, кореографкињи такође чланици Битеф Данце компаније

Награда и Специјална похвала додељује се у 2022. години, једанаести пут по реду, поводом Светског дана игре, интернационалног празника који слави читав свет, а који је установио Међународни савет за игру – ЦИД УНЕСКО. Досадашњи добитници награде су Терпсихора су Ана Павловић првакиња балета, Јован Веселиновић првак балета, Константин Костјуков првак балета и кореограф, Ђорђе Макаревић првак балета и кореограф, Мира Нешић педагог класичног балета, Балет Народног позоришта у Београду, Бојана Жегарац Кнежевић првакиња балета, Милан Рус првак балета, Игор Пастор првак балет и Олга Олћан Миљевић солисткиња балета Народног позоришта у Београду.

Светски дан игре свечано ће бити обележен у Народном позоришту у Београду, у Студентском парку биће изведена представа Дах театра „Дрвеће плеше“ а у простору Културног центра Београда на Цветном тргу је постављена инсталација Алисе Оравец Два дела мене.

Фото: Промо

Додај коментар: