Scroll Top

Шаховске борбе у Сали Глиге и Иве

sahovske-borbe-u-sali-glige-i-ive
Сличне теме

Одржан 36. Трофеј Београда

На међународном отвореном првенству надметало се 193 учесника из преко 20 земаља

У организацији Шаховског савеза Београда, а под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину Београда и Шаховског савеза Србије, од 25. новембра до 3. децембра у згради “Борбе” одржано је 36. Међународно отворено првенство у шаху – Трофеј Београда 2023.

Ово такмичење, уз Осмомартовски турнир, најважније је у календару Шаховског савеза Београда. Реч је о турниру с дугом традицијом, на ком су учествовали, побеђивали и освајали норме многи шахисти светског угледа и реномеа.

На овогодишњем турниру надметало се 193 учесника из 23 националне федерације, а међу њима су били и носиоци највиших титула у шаху – седам мушких и два женска велемајстора.

Пласман је био неизвестан све до завршетка последње партије турнира, у којој је Драгиша Благојевић у завршници сломио отпор Данила Беседеша. Четворица играча поделила су прво место са 7,5 поена: после Благојевића, по коефицијенту су се пласирали Михаил Брјакин, Иван Мартић и Суат Аталик. Најуспешнија шахисткиња била је Јована Ерић.

Јована Ерић

Наградни фонд износио је 4.700 евра и био је подељен на 10 редовних и девет специјалних награда. Признања најуспешнијима уручио је председник ШСБ Андрија Јоргић, који је, уз захвалност свима који су помогли и задовољство учињеним, најавио значајно повећање наградног фонда и, самим тим, бројнији и јачи турнир следеће године.

Он је додао да је изузетно поносан на учешће скоро 200 играча из 23 државе.

– Поносни смо на тај податак, као и на податак да су на турниру учествовале и 24 даме. Имали смо и такмичаре из Азербејџана, Јерменије, Русије и Украјине, што још једном доказује да је шах витешка игра која спаја људе – поручио је Јоргић.

Током одржавања турнира у згради “Борбе”, за коју се може рећи да постаје кућа шаха, свечано је именована и отворена Сала Иве и Глиге, једна од две сале у којој је одржан Трофеј Београда. Према речима Андрије Јоргића, сам назив носи одређену симболику.

– Где ће друго да се одвијају шаховске борбе него у згради “Борбе”? Оно што спаја великана југословенског и српског шаха Светозара Глигорића Глигу и јединог нашег нобеловца је управо “Борба”. Иво Андрић је писао за Борбу, док је Светозар дуго живео у овој згради и био један од уредника југословенског спортског листа Спорт – рекао је Јоргић.

Градски секретар за спорт и омладину Никола Пенић свечано је отворио салу откривањем плоче и том приликом истакао да ће експанзија шаха, као спорта, бити још већа него у години за нама.

– Град Београд, преко Секретаријата за спорт и омладину, опредељује озбиљна средства за Трофеје Београда у свим спортовима – њих 58. Одабрао сам да будем данас овде јер шах у 2023. постиже поново сјајне резултате. Драго ми је да се овај спорт буди и да ће улагања државе у наредном периоду бити још већа, а, самим тим, и експанзија шаха као спорта – изјавио је Пенић.

Фото: Наталија Кунић 

Додај коментар: