Scroll Top

Шаховски Савез Београда обележио 66 година постојања и рада

sahovski-savez-beograda-obelezio-66-godina-postojanja-i-rada
Сличне теме

Данас, 15. јуна, Шаховски Савез Београда свечаном академијом у сали Градске општине Стари Град обележио је 66 година постојања

Шаховски савез Београда данас окупља 74 шаховска клуба из свих београдских општина, док се на челу Управног одбора налази председник Савеза, Андрија Јоргић.

Ново руководство савеза, изабрано средином марта ове године, на самом почетку рада одлучило је да утемељи дан Шаховског савеза Београда као празник свих оних којима је шах у срцу, свих који су у шаху као учесници турнира, али и судије, тренери, клупски посленици, родитељи, или просто – љубитељи древне игре.

Са почетком у 12 часова, након интонирања химне присутнима се обратио Јоргић који је имао јасну поруку, а то је да се шах врати у школе.

-Жеља и циљ Шаховског савеза Београда је да се шах врати у школе, чак и као обавезан предмет. То је нешто што смо почели прошле године у Косовској Митровици. Тамо где је најтеже, из тог дела смо послали јасну поруку и настављамо даље тим путем. Добро је познато да ова витешка игра повољно утиче на развијање концентрације и ментални развој деце, а на тај начин многе од њих склонили би са улице, поручио је Јоргић.

Након Јоргића, присутнима се обратио домаћин, председник општине Стари град, Радослав Марјановић, који је истакао да му је велика част што заједно раде на истом циљу, а то је враћање шаха у школе.

– Међу свим програмима које организујемо имамо и бесплатну школу шаха, намењену ученицима основних школа, и то је нешто што опстаје већ три године за редом. План за следећу годину свкако јесте шах као секције у школама чиме ћемо додатно радити на његовом омасовљењу. Општина Стари град ће увек пружати подршку не само шаху већ свим спортовима, поручио је Марјановић.

У просторијама општине Стари Град, окупио се велики број званица, познатих људи из света овог племенитог спорта, међу којима су велемајстор Алиса Марић, као и шаховска легенда Александар Матановић, који се обратио свим присутнима.

На церемонији, Јоргић је у име Шаховског савеза Београда, уручио признања за подршку, развој и промоцију београдског шаха.

Поводом обележавања дана Савеза плакете су примили ШК „Змај“, Шаховски савез Косова и Метохије, Београдски шаховски клуб слепих „Напредак“, Математичка гимназија, Ирина Чолушкина, ГО Стари Град, ГО Звездара, Часопис „Борба“, РТВ Студио Б, Српски телеграф, РТВ Панчево, као и постухмно Драган Недељковић.

Фото: Наталија Кунић

Додај коментар: