Scroll Top

Сећање на Борислава Пекића – 30 година од смрти

se-ane-na-borislava-peki-a-30-godina-o
Сличне теме

Дом омладине Београда и Фондација “Борислав Пекић” организују вече посвећено великану наше књижевности Бориславу Пекићу, поводом обележавања тридесет година од његове смрти. Получасовни програм ће бити одржан у суботу 2. јула са почетком у 20.30, код споменика Пекићу на Цветном тргу.

Том приликом биће одржан блуз концерт, на којем ће наступити Александар Ђукић (бас и глас) и Бојан Вулин (гитара и глас), а глумац Петар Бенчина прочитаће текст “Пекић о томе зашто је написао Беснило”, пишчеву филозофију на којој је заснован овај легендарни бестселер. Уводну реч даће Горан Весић, који ће говорити о својим личним сећањима на Пекића, а присутнима ће се обратити и пишћева кћерка, Александра Пекић, која ће поделити успомене на свог оца. Фондација “Борислав Пекић” ће овом приликом донирати примерке Лагуниног издања “Беснила” и других Пекићевих наслова, које ће, са посветом пишчеве кћерке, поклонити присутнима.

Борислав Пекић, писац најдуже реченице у српској књижевности, умро је релативно млад, 2. јула 1992. у својој 62 години. Поред опсежног литерарног опуса, између осталог, наш великан је написао књиге: “Време чуда, “Атлантида”, “1999”, “Беснило”, “Ходочашће Арсенија Његована”, “Како упокојити вампира”, као и сада већ легендарно “Златно руно” у седам томова. Био је аутор многобројних позоришних комада, као што је “Корешподенција” која је играна у Атељеу 212 више од 300 пута за 24 године. Аутор је многих радио драма и писац безброј филмских сценарија. Мало је познато да је заједно са Ђорђем Лебовићем писао сценарио за филм “Валтер брани Сарајево”, као и да је написао сценарио за филм “Дан четрнаести”, који је представљао нашу земљу на Канском фестивалу. Примио је многобројне награде за своја литерарна и позоришна дела, која су преведена на четрнаест страних језика.

Фото: Промо

Додај коментар: