Scroll Top

Седма београдска гимназија бриљира у децембру, истичући се кроз два изузетна пројекта који обликују будуће генерације

sedma-beogradska-gimnazija-briljira-u-decembru-isticuci-se-kroz-dva-izuzetna-projekta-koji-oblikuju-buduce-generacije
Сличне теме

У оквиру међународног пројекта Песници данашњице, гласови сутрашњице, професори Катарина Петровић, Јелица Пајић и Љубиша Суботић су неуморно подстицали креативност ученика

Овај међународни пројекат иницирао је Пионирски дом из Словеније, а у Србији га спроводи Хартефакт фонд.

У овај пројекат је укључено двадесет школа из Србије, а крајњи циљ је креирање нових облика читања и извођења савремене поезије и постизање веће присутности савремене поезије у школском програму. Седму београдску гимназију посетиле су песникиње Радмила Петровић и Анђела Ђокић.

Песничке радионице су оживеле школу, помажући тридесеторо ученика да активно учествују у савременој поезији. Захваљујући њиховом ангажману, школска библиотека је богатија за избор савремене песничке продукције, поклон Хартефакт фонда.

Пројекат „Песници данашњице, гласови сутрашњице”, који је већ постигао запажене резултате иницирањем сарадње наставничког и песничког тима, траје до 2025. године и подржан је од Европске уније кроз програм Креативна Европа.

У истом духу, ученици трећег и четвртог разреда, након обуке о одрживом развоју, су организовали сензационалну радионицу о заштити животне средине. Координаторка Еко-школе, Гордана Илић, је представила импресивне акције, док су ученице четвртог разреда блистале у презентацији о пројекту сакупљања и сортирања отпада који су спроводили у сарадњи са Градском чистоћом.. Дискусије о загађењу, квиз о одрживом развоју и здрави колачи од кокоса само су неки од елемената који су учинили ову радионицу незаборавном.

Сумирајући утиске о раду Еко-школе, ученици су истакли низ ствари које им се јако допадају: учење уз истраживање, рад и игру, флексибилна организација рада, могућност да промовишу себе и школу, дружење са ученицима из других школа који се такође интересују за проблеме животне средине, честе прилике да сами израђују разне промотивне предмете, учешће у дебатама и тимски рад са наставницима који је другачији него на часовима редовне наставе.

Професори и ђаци Седме београдске гимназије у децембру су неоспорно звезде, остварујући значајан допринос како у области културе, кроз песнички пројекат, тако и у заштити животне средине, кроз инспиративну радионицу одрживог развоја. Њихова преданост и ентузијазам обликују младе умове и светлу будућност.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: