Scroll Top

Шах треба да нас приближи

shah-treba-da-nas-priblizhi
Сличне теме

ПОСЕТА ЈЕДИНОМ СПЕЦИЈАЛИЗИВАНОМ ПРОСТОРУ ЗА ШАХ У БАЊАЛУЦИ

Генерални секретар ШСС Андрија Јоргић посетио је клуб Гамбит у циљу унапређења и јачања, како шаховских клубова тако и шаховских савеза Србије и Републике Српске

Центар за унапређење и развој шаха Гамбит основан је као потреба да се деца, млади шахисти и студенти који су љубитељи овог интелектуалног спорта окупе на једном месту, те да кроз тренинге, дружења и путовања на турнире унапређују спортске врлине и спортски дух, побољшавају концентрацију, стрпљење и упорност, развијају смисао за креативност, осећај за интуицију, меморију, аналитичност и вештине доношења одлука.

Клуб “Гамбит” је уједно и једини специјализовани простор за шах у Бања Луци, у коме се кроз редовне тренинге и шаховска дружења нуде врхунски услови за учење и такмичење са младим људима разних занимања и професија.

Према речима Немање Шипке, председника и оснивача Центра , кроз школу шаха прошло је више од 400 деце, клуб ради током читаве године, а намењен је деци узраста од 5 до 14 година, али и студентима.

– Центар за унапређење и развој шаха Гамбит основан је у децембру 2007. Тих годи-на у Бањалуци је постојало осам шаховских клубова, али ниједан није радио с децом. Како није постојала школа шаха за децу, наше главно опредељење је било да што већи број малишана научи да игра шах, да се бави њиме и такмичи – каже Немања Шипка и додаје да је један од њихових стратешких циљева да шах буде интегрисан у образовни систем Републике Српске.

Немања Шипка и Андрија Јоргић

Генерални секретар Шаховског савеза Србије (ШСС) Андрија Јоргић током боравка у Бањалуци посетио је и клуб Гамбит у циљу унапређења и јачања, како шаховских клубова тако и Шаховских савеза Србије и Републике Српске. Том приликом Јоргић је Немањи Шипки уручио признање ШСС за допринос унапређењу и афирмацији шаха.

– Рад Центра за унапређење шаха Гамбит је за дивљење и поштовање и сматрам да је он прави путоказ и рецепт како треба радити када су развој и афирмација шаха у питању. Радићемо на заједничкој идеји и јачању односа наша два савеза. Надам се да ћемо успети да организујемо и заједнички шаховски турнир у Бањалуци, који би, првенствено, окупио што више деце. Мој предлог је да се турнир одржи 9. јануара 2023, на Дан Републике Српске – истакао  је Јоргић и додао да је шах попут путева који нас приближавају и мостова који спајају један спорт, али и наука, традиција и култура које треба више да нас приближе.

Жељу за бољом сарадњом изразио је и први човек Гамбита јер, како каже, верује да и с једне и друге стране постоје људи и велико расположење да се направе праве шаховске приче.

– Ми и те како пратимо велики и позитивни тренд када је шах у Србији у питању, како у организационом смислу тако и у резултатском и жеља нам је да остваримо још бољу сарадњу и започнемо заједничке пројекте јер смо то и у обавези према нашој деци, али и према нашем уговору о специјалним паралелним везама које имају Србија и Република Српска – закључио је Немања Шипка.

аутор ЕЛЕНА СТОЈАНОВИЋ

ФОТО: БОРБА

Додај коментар: