Scroll Top

„Духови острва“ и Колин Фарел на отварању

duhovi-ostrva-i-kolin-farel-na-otva
Сличне теме

ФЕСТИВАЛ АУТОРСКОГ ФИЛМА ОД 25. НОВЕМБРА ДО 2. ДЕЦЕМБРА

Нови филм Мартина Макдоне награђен је у Венецији за сценарио и најбољу мушку улогу

Овогодишњи, 28. Фестивал ауторског филма биће одржан од 25. новембра до 2. децембра у Београду.

– Очекивања су увек велика јер наша публика, коју сачињавају људи који прате филм, као уметност, жељно ишчекује фестивал сваке године. И њима и нама, који смо у организацији програма, Фестивал ауторског филма је изузетно важан јер знамо да је то само седам дана у години, када имамо прилику да пратимо уметничка остварења која се баве озбиљним темама које се ти- чу чи та- вог света – истакао је Срђан Вучинић, уметнички директор Фести- вала ауторског филма.

Главна локација фестивала биће Мтс дворана, док ће пројекције филмова бити одржане и у Дворани Културног центра Београда, Дому омладине Београда, Биоскопу Фонтана, Јуословенској кинотеци, Дому културе  Студентски град и биоскопу “Синегранд”. Фестивал ће отворити филм “Духови острва” Мартина Макдоне у петак 25. новембра у 19 часова у Великој сали Мтс дворане. Светска премијера филма одржана је на Венецијанском фестивалу, где је Колин Фарел освојио награду за најбољег глумца, док је у Макдонине руке отишла награда за најбољи сценарио.

– Осим овог, међу најатрактивнијим филмовима главног програма нашли су се остварења “Бајка”   Александра Сокурова, којим је најавио своје повлачење из света кинематографије, као и француски “Свети Омер”. Редитељка Алис Диоп кроз филм се бавила фотографијом, за шта је касније добила Гран-при у Кану – открио је Срђан Вучинић.

Детаљ из филма ‘Да ли сте видели ову жену?”

Кроз филмске приче посетиоце ће водити централне програмске целине, Главни и Такмичарски програм, док ће селекције Храбри Балкан, Банде à парт, Сирово и Мрежа јадранских фестивала представити нове токове у ауторском филму. Визуелни идентитет фестивала посвећен је Жан-Лику Годару, великану француске и светске кинематографије.

– Имаћемо и округли сто посвећен Годару да бисмо преговарали око једне његове серије, која код нас досад није приказивана – додао је Вучинић, а затим открио и шта можемо да очекујемо од такмичарског програма.

– Фестивал ће представити 12 такмичарских филмова, а приказиваће се и наш, дебитантски, играни филм “Да ли сте видели ову жену” Душана Зорића и Матије Глушчевића. Редитељски двојац постигао је велики успех у Венецији овим врло несвакидашњим филмом, помало у стилу онога што су радила браћа Коен. Надамо се да ћемо ове године имати прилику да угостимо још аутора који су тек снимили свој први филм и који ће тек за десетак година би ти значајни аутори у европском и светском филму. Оно што бих истакао јесте да су се у оквиру такмичарског програма нашли филмови са свих континената, меридијана и различитих култура, који приказују данашње стање читавог света – закључио је уметнички директор фестивала.

У потрази за дубљим смислом

Основан 1994, Фестивал ауторског филма настао је вођен идејом и жељом да се домаћој публици представе најбоља актуелна уметничка филмска дела. Остварења приказа на на фестивалу не чине најпопуларнији филмови, чија је улога најпре да забави, већ они који теже трагању за дубљим смислом и реалнијом и комплекснијом сликом данашњице и човека. Сваке године публика има прилику да погледа разноврстан програм, сачињен од победника светских филмских фестивала, нових остварења редите ља које публика већ познаје, као и занимљивих филмова који приказују нове токове у ауторском филму.

аутор ИВАНА ЗОРКИЋ

ФОТО: ФЕСТИВАЛ АУТОРСКОГ ФИЛМА / ПРОМО

Додај коментар: