Scroll Top

Шаховска академија-водећа институција за наставу шаха у Јерменији

shahovska-akademija-vode-a-institutsi
Сличне теме

Шах је дар за децу

Јерменија је земља која има много разлога да верује у шах. Велемајстори су у овој шаховској земљи велике звезде, што доказује и чињеница да су Јермени почаст свом шаховском генију Тиграну Петросјану одали у именима улица, тргова и зграда, па тако у престоници најзначајнији шаховски клуб носи управо његово име.Јерменска влада донела је 2011.године закон по којем је ова древна игра обавезан предмет у школама, те свако јерменско дете од шест година па навише учи да игра шах.

У оквиру своје посете овој земљи, генерални секретар ШСС Андрија Јоргић обишао је  Шаховску академију Јерменије,основану 2002. године у Јеревану, и управо је једно од великих достигнућа ове установе било увођење шаха у образовни систем. Јоргића је срдачно дочекао председник Академије Смбат Лпутјан, на чију је иницијативу ова Академија и основана.Мисија академије била је да створи оптимално окружење за унапређење професионалних шаховских вештина ученика, као и да промовише овај спорт широм Јерменије.

-Тренутно постоји око 50 филијала у Јеревану и различитим регионима Јерменије, а у току су планови и за оснивање филијала и ван Јерменије. На Академији се одржавају и семинари и обуке за тренере, нагласио је Лпутјан, који је идеју оснивања овакве установе предложио још 1996.године. То је био важан корак, јер су многи првокласни шахисти напустили земљу, те је питање перспективних наследника захтевало хитно решење.

Осим што помаже деци да науче како да размишљају и уче да самостално одлучују, шах јача моћ концентрације и штавише помаже деци и у другим школским предметима, али и њиховом даљем животу.Према речима Лпутјана, шах је дар за децу, а циљ програма је да се науче вештинама и вредностима које ова игра има.

Током обиласка академије, Лпутјан је упознао Јоргића са целокупним радом ове установе, али и са изазовима, препрекама и предностима увођења шаха у образовање, као и евентуалних могућности будуће сарадње.

-Настојимо да шах буде распростањен и у Србији, како би и наша земља у блиској будућности имала шампионе, попут Левона Аронијана. Желимо да се људи интересују за шах, да гледају партије, као што је то било 1963. године, када су играли Петросјан и Ботвиник. У Србији је шах трећи спорт по масовности, отварају се приватне школе, али ми настојимо да ову витешку игру уврстимо као обавезан предмет и у наш образвани систем, изјавио је Јоргић и изразио захвалност на гостопримству и заједничком предлогу да шаховски стручњаци из Јерменије дођу у Србију како би се упознали са нашим условима и помогли својим искуством које је свакако доказало да шах људске способности подиже на један виши ниво.

Елена Стојановић

Фото: Борба

Додај коментар: