Scroll Top

Највећи број велемајстора по глави становника

najve-i-broj-velemajstora-po-glavi-st
Сличне теме

Карен Гилојан, заменик министра просвете, науке, културе и спорта Републике Јерменије

Током своје тродневне посете Јерменији, генерални секретар Шаховског савеза Србије  Андрија Јоргић разговарао је са  замеником министра просвете, науке, културе и спорта Републике Јерменије, Кареном Гилојаном који је том приликом изразио спремност да  у оквиру својих овлашћења ојача јерменско-српске спортске односе.

Састанку je присуствовao и начелник Одељења за спољне односе и дијаспору Аркадиј Папојан,  као и чланови делегације из Србије, Биљана Шахримањан Обрадовић, председница Јерменске националне заједнице у Србији, Дарко Обрадовић, програмски директор Центра за стратешку анализу и Елена Стојановић, уредник часописа „Борба“.

-Знамо да се шах учи у јерменским школама и желели бисмо да ту праксу применимо и у нашој земљи. Јерменија је земља са великом шаховском историјом и традицијом и биће нам изузетно драго да сарађујемо са вама. У нашим школама се игра шах, али није обавезан предмет. Сматрам да он није само спорт, већ и култура, традиција и наука. Наша мисија је да проучимо методику наставе  шаха у Јерменији и покушамо да то искуство применимо у Србији, рекао је Јоргић.

Наводећи да су спремни да своје искуство поделе са пријатељима, Карен Гилојан је истакао да је настава шаха у школама несумњиво позитивно утицала на популаризацију спорта.

-Вашим стручњацима можемо дати прилику да се обуче овде и проуче наше искуство, али и да обезбедимо стручњаке за вођење мајсторских курсева у Србији. Такође, спремни смо и да  дамо могућност шахистима из Србије да код нас похађају одређене курсеве како би унапредили своје знање и технике,додао је Гилојан.

На питање колико су жене у Јерменији заступљене када је реч о шаху, Гилојан истиче да су Јерменке међу првих десет у свету када је реч о рејтингу.

-Шах је када су жене у питању веома напредан у Грузији, Русији и у Кини, а заступљен је и у Мађарској.Што се тиче Шаховског савеза Јерменије, на месту генералног секретара Савеза је управо жена, велемајстор, рекао је Гилојан.

Поред Јоргића, и остали чланови делегације истакли су потребу подизања јерменско-српских односа на нови ниво, као и стварања културних, спортских и образовних мостова између две земље.

И не само шах

Јерменија је земља која има нејавећи број велемајстора по глави становника, а победу на Шаховској олимпијади однели су 2006., 2008., и 2021.године. Поред шаха, најзаступљенији спортови у Јерменији су и фудбал, кошарка, одбојка и хокеј. Јерменија је била веома успешна у рвању и дизању тегова на међународном нивоу. Планински терен ове земље пружа велике могућности за бављење спортовима попут скијања и планинарења. Јерменија је активни члан међународне спортске заједнице, са пуноправним чланством у УЕФА, ФИБ и Међународној хокејашкој федерацији.

Елена Стојановић

Фото: Борба

Додај коментар: