Scroll Top

ШАХОВСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ ОБЕЛЕЖИО 73 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА

shahovski-savez-srbije-obelezhio-73-godin
Сличне теме

Шаховски савез Србије обележио је 73. године постојања. Одлучено је да ће 19. септембар бити уписан као дан када се родио српски шах. Пре тачно 73 године, по први пут се у званичним документима ,,Службеном гласнику“ помиње шаховски савез Србије, па је ове недеље у свечаној сали Скупштине града Београда обележена свечаност поводом годишњице ШСС.

– Желимо да Шаховски савез Србије буде прави дом свим шахистима и љубитељима шаха, с тим у вези одлучили смо да као прави домаћини изаберемо један датум када ћемо се дружити, разменити мишљења, идеје, али и примедбе које заједно можемо да решимо… Желимо да будемо узорна кућа за пример, истакао је председник ШСС Драган Лазић у обраћању присутнима.

Догађај су својим присуством, али и обраћањем уприличили шаховска легенда и велемајстор Александар Матановић, који није крио задовољство што је шах поново кренуо стазама старе славе, као и Боривоје Жарић , интернационални судија и аутор књиге за почетнике у шаху ,, Опасне замке за шахисте танке“. Церемонији су присуствовали и велемајстор Алиса Марић, као и председник Шаховског савеза Републике Српске, Александар Ковач.

Шаховски савез Србије уручио је захвалнице за посебан допринос српском шаху Министарству омладине и спорта које је на самом почетку ове године шах уврстило на листу савеза које подржава, а на којој шах до сада није био, и на тај начин отворило је врата многим младим надама и будућим велемајсторима за боље прилике и сигурнији успех, затим Граду Београду, за сву досадашњу и будућу подршку Савезу,као и компанијама Millennium Team , Alo Media System , Енерготехници Јужна Бачка.

Захвалница за изузетан допринос српском шаху уручена је и Боривоју Жарићу, који се већ 25 година бави историјом шаха у Србији, и који је свој живот посветио суђењу такмичења.

                                                                                               Милица Драшковић

фото: Борба

Додај коментар: