Scroll Top

Шаховски савез Србије у посети Косову и Метохији

shahovski-savez-srbije-u-poseti-kosovu
Сличне теме

Након 40 година делегација Шаховског савеза Србије на челу са  председником Драганом Лазићем и генералним секретаром Андријом Јоргићем била је  у дводневној посети  Косову и Метохији, 26. и 27.маја, где су обишли свих шест шаховских клубова у Косовској Митровици, Зубином Потоку, Звечану,Лепосавићу и Грачаници.

Том приликом, шаховским клубовима уручена је опрема у виду шаховских гарнитура, сатова, књига и уџбеника.

Генерални секретар Шаховског савеза Косова и Метохије Момчило Аџић истакао је да се Шаховски савез Косова и Метохије увек трудио да ангажује клубове, а да ће им ова посета значити и да ће развијати шах на млађем узрасту.

Шаховска лига Косова и Метохије је почела 15.маја а за пласман у Лиги централне Србије се такмичи пет екипа.

Председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић истакао је да је непуних годину дана председник Шаховског савеза Србије  и да му је један од приоритета долазак на Косово и Метохију, као и да је ове године издвојено осам пута већи буџет за подршку шаха на простору Косова и Метохије.

-Ми смо у нашем буџету ове године одвојили негде око осам пута већи буџет за подршку шаха на Косову и Метохији, а један део смо уложили у ову опрему коју смо донели. Други део подршке ће бити презентован на Видовданском турниру, који се одржава традиционално, где очекујемо велики одзив. Ми смо донекле успели да повратимо поверење најбољих шахиста који ће играти на првенству у Словенији, што у ранијим годинама није био случај. Шах на Косову и Метохији је увек био развијен, али требају нам младе снаге, којих нема много и на томе треба да радимо заједно, рекао је Лазић.

Генерални секретар шаховског савеза Србије Андрија Јоргић истакао је да посебну тежину овој посети даје чињеница да, према речима људи из Шаховског савеза КиМ, 40 година ни један челник Шаховског савеза Србије није посетио Косово и Метохију.

-То је посебно бреме које ми носимо и оно обећање које смо донели. Шах са преко 15.000 регистрованих играча и преко 450 регистрованих клубова је по масовности трећи клуб у Србији.То је једна армија и ми морамо да радимо поготово на млађим категоријама, да то још више омасовимо.Посебно бих похвалио и интересовање жена за шахом на КиМ, и надам се скором отварању првог женског шаховског клуба на овом простору, рекао је Јоргић и додао да је за афирмацију шаха веома важан и допринос медија.

– Захваљујем се домаћинима из Шаховског савеза КиМ на срдачном дочеку, а посебно бих се захвалио и члану УО ШСС Мирославу Аритоновићу, као и директорки Телевизије „Мост“ Соњи Милојевић и пријатељима Маји Фићовић и радију Косовска Митровица што су медијски испратили нашу посету.

Председник привременог органа општине Косовска Митровица, Александар Спирић  примио је делегацију ШСС, захвалио се на доласку и обећао да ће локална самоуправа и у наредном периоду наставити  финансијски да јача и оснажује  шаховске клубове у граду.

Делегација ШСС искористила је прилику да током посете Косову и Метохији посети и манастир Бањску код Звечана, као и манастир Грачаницу.

Додај коментар: