Scroll Top

Шетња кроз век Борбе

shetna-kroz-vek-borbe
Сличне теме

ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ВЕЛИКОМ ЈУБИЛЕЈУ

Андрија Јоргић, директор “Борбе”, истакао је да је изложба само једна у низу акција поводом обележавања 100 година постојања наше куће

У оквиру обележава­ ња стогодишњице постојања имена Борба 19. априла у истоименој згради у Холу Иве Андрића, свечано је отворена изложба “Век Борбе”, ауторке Милице Драшковић. Познато је да ова кућа, поред дуге историје, има и изузетно богату новинску и фото­-доку­ментацију, па је тако изложба, припремана више месеци, била неизоставан део великог јуби­леја. У њену поставку ушло је 150 фотографија, изложених у 14 целина, које обједињују настанак и рад куће “Борба”.

Kомплети издања

Изложба је ра­споређена хро­нолошки, па су се тако међу пр­вим изложеним фотографијама нашле управо насловне стране “Борбиних” ранијих издања, али и изглед зграде на Тргу Нико­ ле Пашића 7, некадашњем Тргу Маркса и Енгелса, где Борба станује скоро осам деценија. Ше­тњом кроз изложбу, слике које причају најзанимљивије приче из прошлости ­ од Борбине штампа­рије и свих великана који су за њу писали попут Андрића, Цр­њанског, Селенића и других преко чу­вене награде “Оскар Давичо” и Борбиног сата, који је некада служио као најче­шће место састанака, растанака, можда и почетака многих љубави ­ воде посетиоце све до данашњег дана и редизај­нираног часописа Борба.

Изложба

На церемонији отварања изло­жбе присутнима се обратила помоћница министра културе и информисања Славица Трифу­новић, која је подсетила на значај “Борбе”, као културне установе, издања која је покренула, као и да су Радио-­станица Студио Б и Атеље 212 на­стали управо у “Борбиној” згра­ди. Иван Kарл, градски секре­тар за културу града Београда, истакао је да је од свих борби које је кроз век постојања во­дила, од оне за идеологију, слободу, тржиште и развој, данашња Борба, борба за културу, најлепша од свих, а потом пресекао црвену врпцу, чиме је изложба и свечано отво­рена.

Борбина издања

Андрија Јоргић, директор “Бо­рбе”, истакао је овом приликом да је изложба само једна у низу акција поводом обележавања века постојања “Борбе”, као и да се наредна очекује врло брзо, а то је завршетак дигитализације свих бројева листа Борба.

Музички део програма упри­личиле су ученице Математич­ке гимназије и Средње музичке школе “Даворин Јенко”.

Сви заинтересовани посетиоци ће изложбу моћи да виде током целе године у Холу Иве Андрића на другом спрату зграде“Борба”.

аутор ИВАНА ЗОРКИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: БОРБА

Додај коментар: