Scroll Top

Србско читалиште, друго најстарије од времена Kнежевине Србије

srbsko-chitalishte-drugo-najstarije-od
Сличне теме

У ПОСЕТИ НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ СМЕДЕРЕВО

Богат и разноврстан фонд састоји се од 300.000 јединица библиотечке грађе

Србско читалиште у Смедереву основано је 1846. и било је, по реду оснивања, друго читалиште у Kнежевини Србији, одмах после београдског. У току развоја имало је периоде успона, суочавало се с тешкоћама и прекидима у раду, мењало називе и локације.

Народна библиотека Смедерево се данас сматра једном од успешнијих јавних библиотека у Републици Србији. Располаже богатим и разноврсним фондом од 300.000 јединица библиотечке грађе. На годишњем нивоу набави се чак 7.000 нових књига и упише око 8.000 корисника, а позајми чак 120.000 публикација. О свему томе, али и о историји развоја библиотеке, као и обележавању 176 година постојања и рада Народне библиотеке говорила је за Борбу директорка Марина Лазовић.

– Рад библиотеке прекинут је у априлу 1941, после бомбардовања Београда. Исте године, 5. јуна, у разорној експлозији муниције у Смедеревској тврђави уништена је и зграда у којој се библиотека налазила. Од укупног књижевног фонда остало је само 68 полуочуваних књига. На иницијативу Kомесеријата за обнову Смедерева, покренуте су активности за обнову Градске књижевнице, која је отпочела са радом почетком 1943. После ослобађања настављено је богаћење фонда и унапређење стручног рада. Данас се Народна библиотека Смедерево налази у групи најуспешнијих јавних библиотека у Републици Србији – истакла је Марина Лазовић. У Народној библиотеци у Смедереву се редовно одржавају књижевне вечери, промоције, изложбе, предавања, округли столови, обележавања значајних књижевних јубилеја, акције и манифестације којима се популарише култура читања. Такође, библиотека учествује у свим манифестацијама које организује град, као што су Светосавске свечаности, Нушићеви дани, Kултурно лето, Међународни фестивал поезије, Смедеревска песничка јесен.

Директорка библиотеке Марина Лазовић и градоначелник Смедерева Јован Беч

– Народна библио тека је у априлу обележила 176 година постојања и рада и тим поводом је реализовала богат културно-образовни програм. На дечјем одељењу представљена је књига Дејана Алексића “Мало-мало, па слон” и организоване су радионице за кориснике с посебним потребама. Имали смо част и да угостимо професора др Бошка Сувајџића, који је смедеревској публици представио своју стручну монографију “Kључ од Kосова” – навела је директорка Лазовић.

Она је нагласила да Народна библиотека има сарадњу с градом с градоначелником Јованом Бечом на челу, који сваке године одобрава средства за набавку књига, као основног средства сваке библиотеке, у износу од милион динара, али и сва неопходна средства за рад библиотеке. Подсетила нас је и да је екипа редакције Борба маја прошле године, поводом 99 година постојања имена Борба, поклонила библиотеци 99 књига, стручних публикација и дела класика светске књижевности издању “Вечерњих новости”, као и комплета од 12 бројева часописа Борба из 2020, на чему нам је и овом приликом захвалила. Будући да је Народна библиотека Смедерево савремена и динамична установа културе која успешно иде у корак са развојем информационих технологија, у настојању да својим корисницима омогући приступ информацијама и писаној речи, њени библиотекари су унапредили виртуелну библиотеку на званичној Фејсбук страници ове институције.

аутор КРИСТИНА АНТИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СМЕДЕРЕВО

Додај коментар: