Scroll Top

Шненокле, мирис детињства

shnenokle-miris-detinstva
Сличне теме

ДЕСЕРТ НА МЕНИЈУ ТУРИЗМОБЛОГОВЕ КУХИЊЕ

Ђаконија која асоцира на чувену комшиницу Душицу из серије “Метла без дршке”

Шненокле су једна од првих асо­цијација на безбрижно детињство. Сваки пут када се спомену сетим се комшинице Душице, коју је у серији “Метла без дршке” тумачи­ла маестрална и фантастична Милена Дравић. Можда сте и знали да су шненокле, иначе, специјалитет аустријске кухиње (schneenockerln), али су се толико одомаћиле да смо их ми практично присвојили.

У мојој кући тата је највећи љубитељ овог специјалитета и док он стално говори како су му шненокле “упропасти­ле” живот јер се због тога оженио мамом пошто она спрема фантастичне шненокле. Мама сваког 8. јула, поред осталог, за њихову годишњицу, припрема овај десерт. Ђаконију по рецепту моје баба Ане можете припремити на следећи начин:

Потребни састојци:

→литар млека

→6 јаја

→150 г кекса

→2 кашике брашна

→6 кашика шећера

→ајсберг салата

→2 ванилин­шећера

Припрема: У литар млека додати три кашике шећера и један ванилин ­шећер. Оставити да се кува на лаганој ватри. За то време у засебним посудама одвојити жуманца од беланаца, а затим у беланца додати прстохват соли (ово је чувени трик да би се беланца лакше умутила). Беланца умутити у чврст снег и повремено додавати остатак ше­ћера (три кашике) и један ванилин ­шећер.

Када су беланца готова, по ка­шику спуштати у врело млеко. Барити са обе стране по десетак секунди. Вадити цедиљком у већи суд и обавезно водити рачуна да се беланце не распад­не. Уколико сте све добро одрадили (умутили у чврст снег и барили по десетак секунди са обе стране), не би смело да се распада. Овај поступак понављати све док имате материјала.

У жуманца додати мало хладног млека и кашику­ две брашна (уместо брашна, можете додати кашику пудинга од ваниле). Смесу постепено додавати у врело млеко, уз обавезно непрестано мешање. Фил мешати док не постане мало ређи од пудинга. Склонити с ватре и оставити да се прохлади.

Сада имамо све што је потребно: облачиће, како их ја зовем, жути фил и кекс. Када се фил охлади, пола­ко додавати у облачиће, а потом убацити и кекс.

Сервирање:

Шненокле охладити, прво их оставити ван фрижидера, а потом у фрижидер. Десерт се­рвирати хладан.

Десерт сервирати хладан. Пријатно!

аутор НИКОЛА СТОЈКОВИЋ Turizmoblog.com

Додај коментар: