Scroll Top

SHORT SHOTS: Пројекција и разговор о филму Тее Лукач ,,Гости само што нису дошли”

short-shots-projekcija-i-razgovor-o-filmu-tee-lukac-gosti-samo-sto-nisu-dosli
Сличне теме

SHORT SHOTS:,,Гости само што нису дошли“

Среда, 8. мај 2024. у 19:00 // Клуб Дома омладине Београда

Марија (Неда Арнерић) на вратима свога стана упознаје Жаклину (Елизабета Ђоревска) која јој саопштава да гости само што нису дошли. Али ко је Жаклина и зашто гости долазе непозвани? Након пројекције филма ,,Гости само што нису дошли“ (14 мин), разговараћемо са редитељком Теом Лукач о свему шта се дешавало „иза камере“ као и о могућностима образовања младих у области филмске режије у Србији. Трибину води Милош Миловановић, филмски и телевизијски редитељ.

Теа Лукач, филмска и телевизијска редитељка која је режирала документране, игране филмове и музичке спотове. Завршила је основне, мастер и докторске студије на Факултету драмских уметности и 2023. године стекла звање доктора уметности из области документарног филма.

Члан је удружења ДОКСрбија и алумни  EX Oriente и IDFAcademy програма а предаје у Школи филма Фокус. Њен дебитански целовечерњи документарни филм ,,Корени’ премијерно је приказан на фестивалу Карлови Вари 2021. године, а њени радови су приказивани на бројним фестивалима, укјучујући Jihlavu, Zagrebdox, Ulju и Dok.fest Munchen..

О ЦИКЛУСУ ФИЛМСКИХ ТРИБИНА SHORT SHOTS

Дом омладине Београда покренуо је 2024. године циклус филмских трибина посвећен студентима уметничких факултета, младима, али и будућим професионалцима, везаним за домаће и стране кратке филмове који су награђивани и који су имали успешан живот на фестивалима, а који се не могу видети у домаћим биоскопима или на другим платформама.

Након сваке пројекције следи вођен и методолошки структурисан разговор Милоша Миловановића, филмског и телевизијског редитеља, са награђеним аутором, како би кроз анализу редитељских поступака посетиоци трибине могли да исте примене у својим будућим радовима.

Фокус програма је на: феномену успешног (кратког) филма – разлици између успешног и награђиваног филма; професионалном животу младог аутора након награде на великом фестивалу – шта после?; поступцима који су се дешавали „иза филма“, доживљајима и креативним изазовима на снимању, али и у монтажи; редитељско-драматуршко – глумачкој анализи одабране сцене из филма; гледању кадрова који нису ушли у филм (и зашто).

Фото: Промо

Додај коментар: