Scroll Top

„Сигурна дистанца”

sigurna-distantsa
Сличне теме

Самостална изложба Немање Лађића

У Салону Музеја савремене уметности у Београду,(Париска 14), отварање самосталне изложбе Немање Лађића под називом „Сигурна дистанца” одржаће се у  четвртак 13. октобар 2022. Године у 19 часова. Кустоскиња изложбе је Уна Поповић, а  изложба ће бити отворена до 14. Новембра 2022. Године.

Немања Лађић у својим радовима, појединачним видео инсталацијама али и ширим форматима на нивоу изложбених имверзивних ситуација истражује утицај савремених средстава комуникације на наше физичке, опажајне процесе али и психолошко, приступне доживљаје. Изложба у Салону МСУБ под називом  „Сигурна дистанца” нуди нам се као опросторена, материјализована анализа представљачке улоге виртуалне слике односно карактера виртуелне стварности. Изложба се представља као јединствени наратив састављен из три дела, физички одвојених али надовезујућих целина. Иако технички и по доживљају другачије, просторне целине се увезују линеарно, испитујући на тај начин опажање и опажајност кроз ниво имагинације, простора оформљеног у цyберспаце-у, онога што нас виртуелно обузима и онога што нам се реално у амбијенту намеће. 

Шестоканална видео инсталација као централни део изложбе симулира форму улице која се састоји од колекције момената, места и атмосфера као неког личног путописа у коме су сви елементи сложени на нивоу пресецања реалног и само доживљеног. Заједно са две скулпторалне инсталације у простору, као почетком и крајем „нарације” рад чини симболичну студију еволуције манифестације виртуелних простора сагледавајући уједно и различите облике материјалности у односу на иматеријални простор, испитујући тако и шире значење и искуствени доживљај слике и призора у данашњем свету дигиталне комуникације.     

Немања Лађић (1984) дипломирао је на Вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 2009.године.

2011. године завршио је Трансмедиа програм на Сент Лукас универзитету у Бриселу. У својим видео инсталацијама користи првенствено различите архиве снимака, где кроз компоновање њихових елемената истражује утицај савремених средстава комуникације на поузданост нашег процеса опажања у креирању наратива и историје.  

Фото: Промо

Додај коментар: