Scroll Top

Срећа је увек ту, иза угла

sre-a-je-uvek-tu-iza-ugla
Сличне теме

КАКО ДА УСПЕШНО ИЗГРАДИТЕ СВОЈУ БУДУЋНОСТ

Life coaching ће нам помоћи да пронађемо пут ка најбољем решењу кроз одабране технике и методе креирања

Све више сам се пита ла шта и како даље. Живот ми је постао страшно убрзан, потреба да зарађујем више и свакодневни стрес ми нису остављали много избора. Бар сам тако мислила. Желела сам да будем боља, да се боље организујем, да радим мање, да будем задовољнија, али нисам умела то и да изведем. Онда сам први пут чула за коучинг (coaching).

ШТА ЈЕ ТО ЛАЈФ КОУЧИНГ?

Лајф коучинг (life coaching, енг.) учење, упознавање, тренирање, заправо је процес приликом којег нам одговарајућа особа помаже да себе и своје окружење сагледамо на други (прави) начин. Као да то до сада нисмо? Васпитање и друштво су у великој мери утицали на развој наших уверења, према којима смо размишљали и доносили одлуке. Да ли су та уверења била исправна? Потреба да нешто променимо у животу свакако је добар показатељ где су наша уверења и да ли нешто у животу треба да проме- нимо. На тој тачки кретања, када више нисам имала представу шта даље, десило ми се откровење. Схватила сам да ми помоћ психијатра или психолога није потребна јер се нисам осећала анксиозном или депресивном, већ сам само размишљала о томе како бих радила посао који ме испуњава, како бих се боље организовала, како бих оствари- ла своје снове и била успешна, испуњена и срећна особа. Тада ми се десила ситуација која ми је променила поглед на живот и досадашње искуство.

УЗМИТЕ ДИЗГИНЕ ЖИВОТА У СВОЈЕ РУКЕ

Лајф коучинг ће нам помоћи да пронађемо пут ка најбољем решењу кроз одабране технике и методе креирања. Велики број књига посвећен је тој теми, као и прегршт страница и канала на интернету еминентних стручњака из ове области. Такође су нам доступни, како семинари тако и радионице или индивидуални тренинзи. Ја сам, за почетак, изабрала групну радионицу да бих чула туђа размишљања, учила из туђих грешака и боље сагледала своје. Био је то период изненађења и неверице, спознаје себе кроз прошла дешавања, која до тог тренутка нисам умела да објасним. Тада се испред мене отворила широка лепеза могућности, коју је само требало добро усмерити. Индивидуалне сеансе са животним тренером су ми коначно разбистриле ум и отвориле нова врата кроз која ћу крочити.

СВЕ ШТО НАМ СЕ ДЕШАВА У ЖИВОТУ ЗАВИСИ ОД НАС САМИХ

Осећај да ми нешто недостаје је избледео и, уместо њега, у мени су се изградиле сигурност у себе и задовољство. Стрес је заборављена тема. Јасан ми је пут којим треба да идем да бих остварила жеље. Имам довољно времена за све активности, обраћам више пажње на дивне ствари које чине мој живот. Захвална сам на сваком тренутку у животу и на свему што ме окружује до најситнијих детаља. То је полазна тачка за сваки следећи корак ка успеху. Из задовољства се рађа задовољство, из радости радост, из успеха успех, а из љубави љубав. Тако једноставна формула, а заправо нам обично измиче јер дозвољавамо дру- гима да руководе нашим поступцима и утичу на стварање наших уверења.

КОУЧИНГ У БУДУЋНОСТИ

Коучинг стиче све већу популарност. Иако је, као професија и област рада, релативно нов, као идеја је доста старији. Кажу да је то занимање будућности и, барем на примеру ширег окружења, види се да животних тренера има све више и више, као и да потражња за њима расте из дана у дан. Довољно је за почетак изгуглати на интернету све што можете о тој теми, упознати се са достигнућима појединих тренера и изабрати личног коуча. Пронађите свој начин и препустите се. Срећа је увек ту, иза угла.

Тренер, ментор, терапеут….

Професија која до пре неколико година није практично ни постојала стиче све већи углед у развијеним земљама, па тако и код нас. Шта је, заправо, коуч? Није ни психијатар ни психолог. Живот ни тренер делом је ментор, делом терапеут, чија се помоћ огледа у томе да схватите не само шта желите већ и како то да остварите. Помаже клијенту да препозна узроке свог незадовољства и одреди своје циљеве. Како тренери немају друге мотиве, осим личног напредовања клијента, сматра се да су из тог разлога, за разлику од пријатеља и породице, пре свега, објективни и до краја искрени. Улога тренера је да вам помогне да се подигнете на ниво храбрости, да преузмете на себе одговорност за свој живот, будете смирени, задовољни и срећни својим животом.

Драгана Јовичић

ФОТОГРАФИЈЕ: PEXELS

Додај коментар: