Scroll Top

СРПСКА ПЕСНИКИЊА НАГРАЂЕНА ЗЛАТНИМ БЕОЧУГОМ ЗА ДОПРИНОС КУЛТУРИ

srpska-pesnikina-nagra-ena-zlatnim-b
Сличне теме

Свечано уручење 51. награде “Златни беочуг” и Повеље одржано је 27. jуна на Великој сцени Народног позоришта у Београду, а добитници су – међународни филмски фестивал ФЕСТ, Београдско драмско позориште, и многи појединци као што су књижевница Божица Велоусис, редитељка и продуценткиња Јелена Бајић Јочић, глумац и продуцент Милош Биковић.

Највеће заслуге за оснивање награде припадају њеном идејном творцу, књижевнику Васку Попи, који је дао и име награди, Радомиру Стевићу Расу и Јевти Јевтовићу. Већ 29. јуна, навршава се 100 година од рођења Васка Попе, тако да ову доделу приређујемо у знак сећања на једног од наших највећих песника”, рекао је Ајдачић у свом емотивном говору.

Годишњу награду “Златни беочуг“ су добили појединци међу којима је и књижевница Божица Велоусис, познатија хуманитарка, иначе добитница бројних признања за изванредан рад и стваралаштво. У свом раду, све време се води мисијом очувања културне баштине Србије од заборава, а ово реномирано признање које се додељује више од пет деценија, припало јој је за трајни допринос култури Београда, на основу одлуке жирија Културно – просветне заједнице Београда. Своје одушевљење није скривала, а потом је присутној уваженој публици прочитала две ауторске песме „Живот је леп“ и „ Храброст“ када је уследио громогласан аплауз!

„ Водим се паролом да је живот леп. Када сам почела да се бавим књижевношћу и културом, нисам ни слутила да ћу једно дана добити ово реномирано признање, поред стотине пристиглих пријава. Многобројна комисија је једногласно подржала моје дело и пружила подршку да станем раме уз раме са дугогодишњим, великим ствараоцима у култури, историји, медијима. Ускоро објављујем још један роман, нешто другачији, емотивнији… посвећен некоме коме данас дугујем своје присуство у Народном Позоришту.“ Изјавила је Божица Велоусис.

Глумац и продуцент Милош Биковић није лично примио награду, јер је на многим снимањима у Русији и Србији, а тренутно реализује другу сезону крими серије „Јужни ветар“ Милоша Аврамовића, где гостују и амерички глумци Вилијам Болдвин и Ерик Робертс.

Златни Беочуг су добили још: проф. Војислав Аврамовић, музички педагог и културни посленик, др Душко Бабић – књижевник и историчар, проф. др Милан Брдар, филозоф и научни радник, Јелена Бајић редитељ, мр Наташа Јовић Тривић – оперска уметница, проф. мр Татјана Олујић – виолинсткиња и музички педагог, Ненад Станковић – академски сликар, часопис “Печат”, као и – Славица Трифуновић – посленица културе, помоћница у области културе, а касније медија у Министрарству културе и информисања.

Стручни жири је на седници 15. јуна донело одлуку да “Изванредни Златни беочуг“ за животно дело добије Мирољуб Филиповић Филимир, ликовни уметник.

Посебно признање – Повељу је добила Фондација “Арс Лонга” за очување лепих уметности и трајни допринос култури Београда и награду је испред ове организације примио је песник Зоран Богнар.

Фото: Културно просветна заједница Београда

Додај коментар: