Scroll Top

Сутра се отвара изложба Зорана Радовића

sutra-se-otvara-izlozhba-zorana-radovi
Сличне теме

Изложба “Цртежи орнаментографом са клатном” Зорана Радовића биће отворена у Галерији Васић сутра, у уторак 6. септембра у 19 часова и трајаће до 5. октобра ове године.

Уметничка дела Зорана Радовића, младог студента електротехнике, представљала су средином шездесетих година двадесетог века необичну иновативну појаву која је побудила велику пажњу и подстакла низ питања о језичким и техничким карактеристикама тадашњих савремених уметничких пракси.

Цртеже изведене машином названом Орнаментограф са клатном, Радовић је изложио на самосталној изложби у Галерији Графичког колектива 1966. године.

Поменути цртежи нису настали руком уметника већ машином, направом коју је уметник конструисао и патентирао као свој изум.

Историчар уметности Јерко Денегри истиче: “Постигнути истоветним поступком, ови цртежи увек су другачији и различити, али једнако савршени и високо естетски, перфектни у визуелном и концептуалном погледу.”

Зоран Радовић приредио је низ самосталних и учествовао на бројним групним изложбама, међу којима су и Бијенале у Венецији 1970. године, ВИИ Бијенале младих у Паризу 1971. године, Бијенале у Сао Паолу и многе друге.

Својим специфичним уметничким изразом-радом са Орнаментографом са клатном, електричним Орнаментографом, као и ласерским Осцилографом, Радовић је био један од актера таласа тада актуелне проблематике повезивања савремене уметности, науке и нових технологија на европској уметничкој сцени. Својим делом оставио је неизбрисив траг у српској уметности друге половине XX века.

Радови за изложбу позајмљени су из приватних колекција.

Фото: Владимир Поповић

Додај коментар: