Scroll Top

Свечано отварање изложбе ,,Бата у 90 слика“ у Борби

svecano-otvaranje-izlozbe-bata-u-90-slika-u-borbi
Сличне теме

У сали Иве и Глиге, на 4. спрату зграде Борбе, данас у 13 часова, отворена је изложба ,,Бата у 90 слика“, посвећена легендарном глумцу Велимиру Бати Живојиновићу

Свечаном догађају присуствовао је велики број пријатеља славног глумца и породице Живојиновић, као и пријатеља куће ,,Борба“, заједно са свим обожаваоцима његовог рада који су одрастали уз Батине улоге. Атмосферу су додатно обогатили и представници медија који су желели да забележе сваки детаљ овог важног догађаја.

Међу 90 одабраних фотографија из архиве ,,Борбе“, које су биле део ове јединствене изложбе, налазиле су се и неке фотографије које никада до сада нису биле објављиване.

Директор Борбе, Андрија Јоргић, истакао је да је идеја била да се прикаже само делић богатог живота и културног наслеђа овог великог уметника.

-Кућа Борба већ неколико година успешно сарадјује са породицом Живојинић, а један од првих заједничких пројеката, било је именовање улице на Врачару, која сада носи назив по овом великану југословенског глумишта. Наш нови заједнички пројекат, изложба ,,Бата у 90 слика“, премијерно је отворена у Источном Новом Сарајеву у новембру, данас у Београду, а у плану је да у наредном периоду обиђе и друге градове Србије, медју којима су Бајина Башта, Врњачка Бања и Ужице, најавио је Јоргић а потом са поносом најавио да ће након Србије изложба посетити и Пекинг.

Отварању су допринели и емотивни говори Радослава Зеленовића, дугогодишњег директора Југословенске кинотеке и пријатеља породице Живојиновић, Љубице Ђурић, писца и докторанта на тему Бата Живојиновић, државног секретара Министарства културе, Миодрага Ивановића као и самог сина глумца, Миљка Живојиновића.

-Ми као породица имамо 3-4.000 Батиних фотографија током његове каријере, због чега сам се изузетно изненадио када сам видео да Борба има неке фотографије које никада нису објављене, које ни нама нису познате. На иницијативу директора Борбе досли смо на идеју да направимо излозбу, која ће трајати месец дана, истакао је Батин син, Миљко Живојиновић.

Присутнима се за крај обратио и државни секретар Министарства културе, Миодраг Ивановић, а потом пресекао врпцу и свечано прогласио изложбу отвореном. Кроз 90 одабраних слика, посетиоци су имали прилику да се упусте у свет Батиног стваралаштва и да уживају у делићима његове страсти и посвећености уметности. Бата Живојиновић је, поред иконе кинематографије, постао део личних прича многих, дубоко укорењен у српску културу и историју.

Фото: Live production

Додај коментар: