Scroll Top

Свечано отворен Трофеј Београда у Шаху 2023.

svecano-otvoren-trofej-beograda-u-sahu-2023
Сличне теме

У организацији Шаховског савеза Београда, а под покровитељством Секретеријата за спорт и омладину Београда и Шаховског савеза Србије, данас је, у згради „Борбе“ свечано отворено 36. Међународно отворено првенство у шаху, „Трофеј Београда 2023“

Ово такмичење је, уз Осмомартовски турнир најважније у календару Шаховског савеза Београда, а реч је о турниру са дугом традицијом, на коме су учествовали, побеђивали и освајали норме многи шахисти светског угледа и реномеа.

Присутнима се као домаћин обратио председник Шаховског савеза Београда и директор овог турнира Андрија Јоргић, пожелевши добродошлицу свим учесницима и гостима, нагласавши и да је почетак овог турнира добра прилика за честитање на златној медаљи нашој репрезентацији на завршеном првенству Европе.

-Овом приликом честитао бих нашој репрезентацији на освајању златне медаље, и нагласио бих да нам то изузетно значи за један темељ српског шаха, и то је нешто што нам је фалило у свему што радимо у последње три године. Ми данас овде имамо много младих учесника, којима треба више простора дати, и овде смо да пошаљемо јасну поруку да је шах племенита и витешка игра, рекао је Јоргић.
Јоргић је у име ШСБ предао златну плакету шаховској репрезентацији Србије, а признање је уручено Небојши Баралићу, генералном секретару ШСС.

Присутне је поздравила и Весна Зорић,начелница Секретеријата за спорт и омладину, истакавши задовољство што ШШШ и ШСБ имају међусобну солидарност.

-Драго ми је што оба савеза имају међусобну солидарност, јер су тешка времена, и потребно је доста улагати у стручан кадар, помоћи младим шахистима и надам се да ћете остварити идеју да се шах врати у школе, истакла је Зорић.

Глумац Тихомир Станић, пријатељ и поштовалац шаха истакао је у свом обраћању да је управо у сали у којој се игра турнир припремао серију „Нобеловац“.

-Пре три дана смо баш на овом месту успешно завршили серију „Нобеловац“, и током рада на њој бавили смо се комбинаториком, морали да мислимо много потеза унапред, па самим тим желим и вама да овде успешно отпочнете и завршите овај турнир, поручио је Станић.

Турнир је у име ГО Стари град отворио Недељко Јовановић, члан већа за спорт, и заједно са председником ШСБ Андријом Јоргићем повукао први потез.

На овогодишњем турниру пријавила су се 193 учесника из 23 националне федерације, а међу њима су и носиоци највиших титула у шаху- 7 мушких и 2 женска велемајстора.

Турнир траје до 3.децембра,а игра се по швајцарском систему у 9 кола.

Фото: Наталија Кунић

Додај коментар: