Scroll Top

Свечано уручење 51. награде “Златни беочуг” И Повеље

svechano-uruchene-51-nagrade-zlatni-beo
Сличне теме

На Великој сцени Народног позоришта,  27. јуна одржано је свечано уручење 51. награде “Златни беочуг” И Повеље, и традиционално, као и до сада, додељени су ,,Изванредни Златни беочуг за животно дело”, Изванредни ,,Златни беочуг” и ,,Златни беочуг”.

Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно – просветне заједнице Београда (КПЗБ), која је оснивач „Златног беочуга”, на почетку обраћања посветио је редове свог говора недавно преминулим уметницима, књижевнику и сценаристи Миловану Визезовићу и песнику Драгану Мраовићу.

Овогодишњи Златни Беочуг за животно дело отишао је у руке Мирољуба Филиповића Филимира, ликовног уметника чија се дела пореде са надреалним песницима попут Рембоа и Малармеа. Његов радни опус чини учешће на преко 700 колективних изложби, његов рад привукао је пажњу режисера и сценариста те о њему снимљено чак два филма.

Признањем Изванредни “Златни беочуг” Културно просветне заједнице Београда награђени су Београдско драмско позориште чију је награду примио управник Југ Радивојевић и Међународни Филмски фестивал ФЕСТ у чије име је преузео награду градски секретар за културу Иван Карл.

-Задовољство је наћи се поново на овој сцени након само годину дана. Пре 50 година ФЕСТ-у додељен је први „Златни беочуг“, а у образложењу је писало „за показане способности на окупљању“. Мислим да ни додељивачи ни награђени тада нису могли толико унапред да претпоставе да ће се њихови наследници у овој штафетној трци без краја поново окупити након пола века. Обе манифестације, ФЕСТ који промовише културу покретних слика и сусрета људи са различитих страна и Беочуг Културно- просветне заједнице Београда, прошле су велике буре и искушења, опстале и остале знак распознавања у нашој средини, поручио је градски секретар за културу Иван Карл и честитао свим добитницима овог престижног признања.

Поред тога, добитници „Златног беочуга“ су посленица културе Славица Трифуновић, музички педагог проф. Војислав Аврамовић, глумац Милош Биковић, књижевница Божица Велоусис, академски сликар Ненад Станковић…

Повеља је додељена Фондацији АРС Лонга за очување лепих уметности за трајни допринос култури Београда.

Фото: Жељко Јовановић

Додај коментар: