Scroll Top

СВЕЧАНО ЗАТВОРЕНО 49.ИЗДАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА-ФЕСТ

svechano-zatvoreno-49-izdane-me-unarodn
Сличне теме


У недељу, 16. маја у Комбанк дворани, свечано је затворено 49. издање Међународног филмског фестивала – ФЕСТ, који је одржан у организацији Центра београдских фестивала – ЦЕБЕФ.

Жири Главног такмичарског програма доделио је награду „Београдски победник“ за најбољи филм остварењу „Оаза“ Ивана Икића, награду за најбољу режију Оскару Рулеру за филм „Enfant Terrible“, за најбољи сценарио су награђени Дамијано Диноћенцо и Фабио Диноћенцо за филм „Тамна Бајка“, за најбољу женску улогу награђена је Лана Барић, за глумачку креацију у филму „Тереза37”, најбољу мушку улогу, по мишљењу жирија, одиграо је Никола Ђуричко у филму „Жив човек”, док је награду за најбољи деби освојио Ерџан Кесал, редитељ филма „Потенцијални кандидат”. У селекцији ФЕСТ Фокус, за најбољи филм проглашен је „Поље мака“ Еуџена Жебелануа.

Свечаности затварања и додели награда присуствовала је Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар културе и информисања Републике Србије.

Иван Карл, секретар Града Београда за културу и председник одбора ФЕСТ-а, уручио је почасну награду „Београдски победник“ сценографу Миљену Кљаковићу Креки за изузетан допринос филмској уметности. Том приликом је Карл изјавио: „ФЕСТ сада већ далеке 1992. године је обележио филм „Деликатесна радња“. ФЕСТ ове 2021. у доба короне је био једна велика, али успешна деликатесна радња. Сценограф поменутог филма био је Миљен Крека Кљаковић. Крека је филмове које је радио учинио магичним и стварним. Зато је он победник и јуче, и данас, и сутра. Честитам Креки и честитам свима нама на повратку у будућност. Тамо нас за мање од годину дана чека 50. ФЕСТ. Хвала вам.“

Међународни филмски фестивал – ФЕСТ, одржан је 49. пут од 7. до 16. маја 2021. у салама Сава Центра, Комбанк дворане, Дома омладине Београда и Цинеплеxx Галерија Белграде, и представио је више од 70 премијерних филмова најновије светске, европске и домаће кинематографије у седам селекција.

Фестивал је ове године одржан под слоганом „Повратак у будућност“ са намером да као највећа и надалеко позната филмска манифестација у земљи и региону, допринесе поновном оживљавању биоскопских платна и повратку филмске публике у биоскопе.

FOTO:PREDRAG MITIC

Додај коментар: