Scroll Top

Свет таласа и тржишта

svet-talasa-i-trzhishta
Сличне теме

АУТОР „МЕЂУ КРИВУЉАМА“

Владан Ракоњац је после више од 20 година у банкарском сектору одлучио да своју посвећеност трејдингу несебично подели и са нама „обичним“ читаоцима. Књига „Међу кривуљама“ једина је на нашем језику, али и у ширем региону која нас уводи у свет таласа тржишта.

После 25 година читања и рада одлучио сам да напишем књигу чије су теме Елиотови таласи и Фибоначијеви низови/нивои, као једни од алата чији се постулати примењују у анализи разних тржишта. У књизи сам се фокусирао на тржиште валута, мада су ови алати анализе, у комбинацији са фундаменталном анализом, примењиви и на многим другим, високо ликвидним, углавном глобалним, тржиштима – каже Ракоњац.

Књига у форми економског романа, према речима аутора, написана је у част двојици великана, Ралфа Нелсона Елиота и Леонарда Фибоначија. Оно што за читаоце може бити фасцинантно је начин на који су у бројеве и статистику убачене животне околности, људски карактери и економски тренутак… У плану је и друго, проширено издање.

У другом издању додајем део који се бави анализом тржишних кретања коришћењем природног броја „пи“. Још увек је све у фази припреме, али се надам да ће ове године све бити завршено истиче Ракоњац, па наводи и да се нада новој промоцији по окончању пандемије.

Надам се да ће и пандемија ускоро завршити са својим таласима, ово што сам избројао до сада, личи као да се улази у четврти од пет могућих таласа… Но, то бројање и та тема ме чине јако забринутим, али се ипак надам да ће ти таласи коначно стати. Свакако јављам када и где ће бити нова промоција – додаје саговорник.

Осим поменутих Елиота и Фибоначија, Ракоњац је велики фан Новака Ђоковића. Али на изненађење многих, за светског шампиона има савет да се повуче и то образлаже речима:

– Зато што је на врхунцу свог петог (Елиотовог) таласа и зато што не бих волео да га корекције заболе. Но, наравно, није лако повући се, када сте најбољи. Ма зато што га волим.

С. Н.

ФОТОГРАФИЈЕ: ПРИВАТНА АРХИВА

Додај коментар: