Scroll Top

Најслађе плодове донела ова година

najsla-e-plodove-donela-ova-godina
Сличне теме

ИГОР ПАСПАЉ, НАЈБОЉИ ГИТАРИСТА СВЕТА ПО ИЗБОРУ ПРЕСТИЖНОГ МУЗИЧКОГ МАГАЗИНА

Живи наступи ми веома недостају, али сви музичари се налазимо у истој ситуацији и једино што се можемо надати јесте да ћемо се што пре поново вратити на позорнице, поручује успешни музичар из Босне и Херцеговине

Пре неколико месе­ ци један од најва­ жнијих часописа који промовише гитарску музику крунисао је Игора Паспаља зва­ њем најбољи гитариста света! Ова вест обасјала је све љубите­ ље гитарског звука на читавом Балкану, па се с поносом говори како у још једној дисциплини сви ми имамо “нашег човека на трону”. За Борбу музичар из Бо­сне и Херцеговине открива како га је година у знаку рестрикција наградила највећим даровима у животу.

– Иако је 2020. била екстре­мно тешка година за све нас, мени лично је била прилично успешна. Почетком године сам постао артист за највећи онлине леарнинг цоммуни­ тy из Лондона, JTC Guitar, у другој половини године сам постао отац једне пре­ дивне девојчице, а на самом крају, ето, и признање Guitar World магазина Guitarists of the Year 2020. Искрено, при­ јавио сам се онако успут и целу апликацију, CV, рефе­ ренце и остало испунио за 10 минута, заиста не очекујући ништа ­ каже Паспаљ на по­ четку разговора.

Јесте ли имали оклева­ ње којом композицијом треба да се представите?

– На конкурс се слало више композиција, а они су одабрали “Into The Blue”, као једну којом ће ме презентовати у финалу. Стварно нисам превише разми­шљао о томе јер и нисам много очекивао, па сам на конкурс по­слао неке своје радове који су ми међу дражим.

А колико једном умет­нику и музичару сада ова награда значи када нема свирки, нема концерата, су­ срета музичких дивова и пу­ блике?

– Свакако значи много, како на приватном плану за некога ко је одрастао читајући тај магазин тако и на професионалном пла­ ну јер је заиста отворила многе могућности, позиве за сарадњу са свих крајева света, тако да је то у оваквој глобалној ситуа­цији и више него добро дошло.

Може ли нешто да за­ мени ту магију коју стварају музичар на сцени и публика, која упија и рефле­ктује све што долази са бине?

– Не. Као неко ко је послед­њих пет година провео у Ду­баију и Абу Дабију, свирајући шест дана седмично 11 месеци у години, преко 1.600 концерата само на Блиском истоку, живи наступи ми веома недостају, али сви музичари се налазимо у истој ситуацији и једино што се можемо надати јесте да ћемо се што пре поново вратити на позорнице.


Лажем, али без успеха
У колима слушам: Рок, хард рок осамдесетих.
Књига коју сам прочитао више пута: “Relentless”, аутобиографија Ингвија Малмстина. Прочитао сам је више пута јер ми је Ингви био један од омиљених гитариста из детињства.
С ким бисте волели да вам на аеродрому замене пртљаг: Хмм… Не бих волео да доживим такво изненађење ма ко да је у питању.
Саундтрак мог живота: “I Will Remember”, Тото.
Лажем када: Када ме жена ухвати у ситним преступима, углавном неуспешно.


Имају ли блуз и рок шансе у временима ка­ да не можемо да се скупимо на концерту и препустимо се музици?

– Тешко је рећи с обзиром на то да овакво глобално ста­ње никада није постојало до, ето, последњих годину дана. Упркос томе, сматрам да се у том смислу неће нешто битно изменити, али и да ће панде­ мији убрзо доћи крај, а, самим тим, и таквим искушењима и недоумицама.

Како сте ви провели ову годину?

Прву четвртину године и даље наступајући свакод­ невно, затим радећи од куће приватне часове и дизајни- рајући лекције и мастерклас за JTC Guitar, сни мајући разне пројекте… чиме се и сада тренутно бавим и што је главни извор прихода у пандемији.

Сваки музички жанр је у тренутку настајања био снажна критика или ма- кар осврт на друштво. Шта “читате” из музика које су популарне данас?

– Не слушам много новију музику, ту сам веома конзервативан, па се најрадије опуштам уз класичну музику романтизма и импресионизма, затим поп, рок и хард рок осамдесетих и, понекад, деведесетих.

Видите ли простора и слуха за своју виртуозност у музици која се да код нас производи?

– Апсолутно. На глобалном нивоу свакако постоји публика која ужива у томе. Неки од мојих видеа су на JTC Guitar страници достигли мултимилионске прегледе и одличне критике, тако да сам веома задовољан како публика то прихвата.

Када осетите да изводите нешто бриљантно, коме од сјајних музичара се у себи поклоните?

– Веома сам самокрити чан, па никада не осећам да је било шта што изводим бриљантно. Али много је имена која су утицала на мене, тако да би ми било тешко да издвојим било кога. Огроман је ту број гитариста, виолиниста, пијаниста… који су утицали на мене у музичком смислу.

Шта бисте поручили младим људима који још увек неспретно, али с много љубави чепркају по жицама?

– Само да буду упорни, не обраћају пажњу на критике – нарочито ближе средине, и да се потпуно посвете томе што раде и  резултати неће изостати.

Шта су ваши будући циљеви?

– Имам много планова који увелико зависе од правца у којем ће се развијати ова пандемија, али за сада и даље настављам да радим уобичајено, дакле онлајн часови, снимања, лекције за JTC Guitar…   

Е. Б.

ФОТОГРАФИЈЕ: ПРИВАТНА АРХИВА

Додај коментар: